Fostul fotbalist poate fi văzut însoțit în unele zile prin orașul Oradea în scaunul său special. Deși este optimist și starea i s-a îmbunătățit, membrele superioare îi sunt încă atrofiate. Mihai Neșu (37 ani) face progrese uriașe în lupta sa pentru a redeveni independent. La aproape 10 ani după ce a rămas paralizat, Mihăiță a ajuns în ipostaza în care poate să mănânce singur.

Fostul fundaș stânga al Stelei, al lui Utrecht și al naționalei României a dezvăluit cum a decurs progresul său, cu toate că medicii îi dădeau șanse foarte mici să se mai miște vreodată. Mihai Neșu e nevoit să folosească un scaun cu rotile, își poate folosi parțial mâna dreaptă și poate mișca alte părți ale corpului.

Mihăiță Neșu se destăinuie: ”de 4 ani am cam același program, așa că sunt într-un cantonament continuu”

„De 4 ani am cam același program, așa că sunt într-un cantonament continuu. În ultima lună am început și cu două antrenamente pe zi. De dimineața până la masa de prânz trebuie să fac cu o bicicletă care mișcă mâinile și picioarele.

Trebuie să fac cam jumătate de oră mâini și jumătate de oră picioare. După aia, încă vreun sfert de oră, pe un touch screen, trebuie să fac, ca la școală, cerculețe, bețigașe, cu mâna pe care o pot mișca mai bine.

După masa de prânz am kinoterapie la fundație, cam o oră și jumătate-două ore pe zi. Eu mișc ce pot să mișc cu mâinile și terapeuta mea îmi mișcă picioarele și îmi mai face masaj acolo unde mai am contracturi.

De doi ani am o cană adaptată, pe care o pot lua în poziția asta, o pot lua de pe masă și pot să beau apă cu ea dacă e cam pe jumătate, dacă nu e prea grea, și apoi pot să o pun înapoi. Ăsta e un progres mare. Și acum încercăm să întărim mâna cât se poate, cu ajutorul lui Dumnezeu, să pot să beau cu cana plină.

Dar sunt mulțumit de cum evoluează. Cu bățul ăsta scriu pe Whatsapp. Mă mișc repede, de aia am atâtea contracturi la mușchii de la ceafă, de la spate, la mușchii de sus. De la cât folosesc bățul. Dar am terapeuți buni, care au grijă de mine”, a spus Mihai Neșu la Digi Sport Special.

În timpul unui antrenament al lui Utrecht, Neșu a suferit o accidentare oribilă, după ce un coleg, Alje Schut, a căzut peste el la un duel aerian și i-a provocat o fractură la vertebrele cervicale. A paralizat și în curând a intrat în depresie. A ajuns, la un moment dat, chiar la muntele Athos, unde un călugăr i-a deschis noi perspective. Din acel moment, a spus Mihai susține totul s-a schimbat pentru el.