De regulă activitățile ilegale cresc spectaculos în aceste momente ale anului când euforia generală este la cote ridicate și când cererea pentru anumite articole specifice sezonului este, în mod firesc, mai mare.

IPJ Bihor a transmis duminică, 13.12.2020, un comunicat, preluat de către ebihoreanul.ro, prin care a anunțat că au intensificat acțiunile prin filtre rutiere în întregul județ, într-un efort general la nivel național, ”pentru controlul circulației materialului lemnos, pentru a se stabili dacă sunt respectate prevederile legale în vigoare şi pentru verificarea legalităţii documentelor de provenienţă şi însoţire a materialului lemnos şi a pomilor de Crăciun”.

”De la debutul activităţilor, poliţiştii bihoreni au aplicat 30 de sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare de 10.415 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.171/2010 (n.r.: lege care reglementează stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice) şi ale altor acte normative şi au confiscat 109 pomi de Crăciun şi 15,89 metri cubi de material lemnos, în valoare totală de 5.577 de lei, pentru lipsa avizului de însoţire a materialului lemnos”, se prezintă în comunicat.

Cele mai importante confiscări s-au realizat pe direcția Băița-Nucet-Ștei unde s-au constatat activități repetate ale unor cetățeni în baza acelorași avize de însoțire.

În total, 109 pomi de Crăciun şi peste 15 metri cubi de material lemnos, fără documente legale, au fost confiscaţi de către poliţiştii bihoreni, în cadrul unei ample acţiuni silvice desfăşurate în acest sfârşit de săptămână în colaborare cu angajaţii Gărzii Forestiere Oradea şi cu echipajele de jandarmi.

”Poliţiştii bihoreni continuă activităţile de prevenire şi combatere a delictelor silvice prin instituirea filtrelor specifice în judeţul Bihor, patrulări în fondul forestier naţional precum şi prin controale la depozitele de profil, urmând să aplice sancţiuni, dacă situaţia o va impune”, arată în încheiere comunicatul IPJ Bihor.