Bineînțeles, ziua următoare – 1 Decembrie – are o solemnă însemnătate laică și religioasă pentru poporul român în ultimul secol.

Ziua Națională a României a fost stabilită din anul 1990 la data de 1 Decembrie în semn de recunoștință și respect pentru sacrificiul realizat de armata și poporul român în Primul Război Mondial ( 1914-1918 ) și de decizia în unanimitate luată de participanții la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia de a se uni cu România la 1 Decembrie 1918. La Marea Adunare de la Alba-Iulia au participat peste 100000 de persoane și 1228 de delegați.

Această hotărâre atât de importantă pentru viitorul noului stat național român a fost precedată la 12 octombrie 1918 de ”Declarația de Autodeterminare a românilor de dincoace de Carpați” realizată în casa avocatului bihorean Aurel Lazăr din Oradea de către membrii Partidul Național Român, în numele românilor.

Realizarea Marii Uniri a oferit României o anvergură europeană notabilă devenind unul dintre cele mai active,extinse și veritabile entități statale din sud-estul și centrul Europei post-wilsoniene…

Sărbătorirea din acest an a acestei zile a stat la nivel național de ceva vreme sub semnul întrebării. Am spune, ca un semn al înțelepciunii guvernamentale și al autorităților, s-a hotărât sărbătorirea zilei de1 Decembrie cu moderație și în condiții bine precizate și stabilite, cu respectarea măsurilor de protecție și de distanțare fizică. A fost decretată ca zi liberă pentru bugetari și pentru majoritatea angajaților firmelor din mediul privat, constituindu-se oarecum ca o mini-vacanță pentru aceștia.

La Oradea s-a hotărât sărbătorirea Zilei Naționale a României la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii a Municipiului Oradea prin participarea unei persoane oficiale și printr-o ceremonie militară restrânsă, după următorul program comunicat de către oficiali:

12:00-12:02 – Primirea persoanei oficiale, prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și ocuparea locului în formație

12:02-12:07 – Intonarea Imnului Național al României

12:07-12:12 – Serviciu religios

12:12-12:15 – Depunerea de coroane de flori

12:15-12:20 – Plecarea persoanei oficiale / încheierea activității.

De asemenea, din dorința de a cinsti Ziua Națională A României , Muzeul Țării Crișurilor a anunțat accesul gratuit vizitatorilor în intervalul orar 10.00-17.00, cu mențiunea că ultima intrare gratuită poate fi realizată cu o jumătate de oră înaintea orei 17.00. Oferta este valabilă și pentru Muzeele memoriale ”Aurel Lazăr”, ”Iosif Vulcan” și ”Ady Endre”.

La Mulți Ani, România ! La Mulți Ani, români de pretutindeni! La Mulți Ani tuturor celor care simt românește!