Potrivit unui comunicat transmis vineri după-amiază de Prefectura Bihor, Hotărârea nr. 26/2021 a CJSU Bihor impune noi restricții. În nouă unităţi administrativ-teritoriale (UAT) activităţile restaurantelor şi cafenelelor au să fie interzise în spaţiile interioare, iar spectacolele să fie suspendate. Actuala lista cuprinde cu trei mai multe UAT-uri comparativ cu cea precedentă.

În toate cele nouă UAT-uri, incidenţa infectării cumulată pe ultimele 14 zile este mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori: Sălacea (8,47), Valea lui Mihai (8,12), Curtuişeni (5,59), Sântandrei (4,51), Şimian (4,31), Buduslău (3,87), Cetariu (3,72), Oradea (3,36) şi Mădăras (3,18).

Aşadar, „Oradea intră în scenariul roşu”, subliniază comunicatul Prefecturii, care aminteşte cele mai importante măsuri de prevenţie care se aplică în localităţile unde incidenţa depăşeşte 3 cazuri/1.000 locuitori:

  • „Este suspendată activitatea cu publicul a restaurantelor şi cafenelelor în interior, dar este permisă funcţionarea teraselor şi livrarea la domiciliu;
  • este suspendată activitatea cu publicul a operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepţia achiziţiei biletelor loto şi a lozurilor;
  • sunt suspendate activităţile cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte”.

24 localităţi, la o treime din capacitate

În alte 24 comune şi oraşe din judeţ incidenţa cazurilor Covid este între 3 şi 1,5 cazuri la mia de locuitori, astfel că în aceste UAT-uri activităţile de spectacole, divertisment şi de tip HoReCa vor fi permise în spaţiile interioare doar în limita a 30% din capacitatea acestora.

Este vorba despre Borş, Derna, Diosig, Vârciorog, Lunca, Spinuş, Săcădat, Şuncuiuş, Sânmartin, Tarcea, Salonta, Husasău de Tinca, Şoimi, Bunteşti, Tinca, Chişlaz, Suplacu de Barcău, Avram Iancu, Roşiori, Marghita, Cherechiu, Căbeşti, Pomezeu şi Viişoara.

 Cu o săptămână în urmă, în scenariul galben şi, implicit, cu restricţiile aferente, erau 18 UAT-uri, aşadar lista aprobată vineri de CJSU este mai mare cu 6 localităţi.

 

68 UAT-uri în scenariul 1

În celelalte 68 comune şi oraşe din judeţ, incidenţa este sub 1,5 cazuri Covid la mia de locuitori cumulate în ultimele 14 zile, astfel că unităţile HoReCa şi instituţiile de spectacole şi de divertisment pot funcţiona până în limita a 50% din capacitatea spaţiilor interioare.

Hotărârea nr. 26/2021 a CJSU Bihor a intrat în vigoare din 20 martie, ora 00. La nivelul întregului judeţ, incidenţa Covid a ajuns la 2,23 la mia de locuitori.