Pentru obținerea actului de identitate, orădenii sunt nevoiți să aștepte până la șaizeci de zile. Mulți cetățeni sunt revoltați și caută răspunsuri pentru creșterea termenului de așteptare de la doar câteva zile la aproape două luni.

Șeful Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Oradea, Nicoleta Cherei, a declarat că problemele au început să apară încă de la începutul anului.

„Problemele au început în 12 ianuarie. Atunci am fost informaţi de la nivel central că sunt probleme de aprovizionare cu materia primă pentru tipărirea cărţilor de identitate. Am anunțat cetăţenii că termenul de aşteptare a fost prelungit la 30 de zile.

Când acest interval de timp a expirat, pentru că situaţia se menţinea, am prelungit termenul cu încă 15 zile”, a declarat pentru BIHOREANUL şeful serviciului, Nicoleta Cherei.

Problema de eliberare a buletinului e la nivel național

Cherei a mai precizat că nu SPCLEP Oradea e vinovată pentru prelungirea termenului de așteptare, iar problemele de eliberare a actului de identitate e una națională.

Noi doar preluăm documentele şi actualizăm baza de date. De tipărirea cărţii de identitate se ocupă, prin intermediul birourilor judeţene, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din subordinea Ministerului Afacerilor Interne”, a precizat Cherei, informează Bihoreanul.

Din spusele șefei SPCLEP, mai bine de 3.000 de persoane din Oradea și alte localități așteaptă să primească actul de identitate, iar numărul este într-o continuă creștere. Totodată, Cherei a mai precizat că solicitările neonorate datează de la jumătatea lunii februarie și nu știe când se vor putea elibera.

Care este soluția?

Pentru a liniști spiritele, șefa SPCLEP Oradea a precizat că persoanele a căror buletine au expirat și nu au ajuns nu vor risca să fie amendați.

„În principiu oamenii nu ar trebui să întâmpine probleme. Potrivit Legii 55 din 2020, actele de identitate ale căror termene au expirat la 1 martie 2020 sunt valabile pe toată perioada stării de alertă şi încă 90 de zile după încetarea ei”, a spus Cherei.

De asemenea, persoanele care au nevoie urgentă pot obține o carte de identitate provizorie, cu valabilitate de un an. Documentul se eliberează în câteva zile deoarece se tipărește în plan local. Lipsa materialelor plastice pentru tipărirea buletinelor reprezintă problema la nivel național.

,,Criza plasticului” a început încă de anul trecut, când MAI a scos la licitație serviciul de aprovizionare cu materiale pentru tipărirea cărţilor de identitate.

Firmele Euro Standard și Zoom Soft, potrivit contractului, s-au obligat să livreze MAI 1,3 milioane de coli de hârtie de tip teslin şi 5,2 milioane foi de material plastic cu elemente de secretizare în schimbul sumei de 5 milioane lei. Totodată, Firma Euro Standard a fost înființată în 2002 și are doar un singur angajat.

Compania a încheiat anul 2019 cu un profit de 760.000 lei la o cifră de afaceri de 122.000 lei.