O situație de neacceptat s-a înregistrat, în acest weekend, la Bihor, pe pârâul din Peța.

Un cetățean a sesizat schimbarea culorii apei și a contactat de urgență ABA Crișul Repede.

Insituția a confirmat cazul și menționează că s-a deplasat pentru recoltare probe. La acest moment, probele sunt la laborator.

Pe malul stâng, în dreptul depoului de tramvaie OTL Oradea, pe o conductă se evacuau ape cu aspect cenușiu, sedimente, miros puternic și spumă la suprafață. Atât în Adona, cât și în Peța nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă.

„Echipa noastră a prelevat probe din trei puncte: amonte de evacuare, din evacuare si aval evacuare” , au transmis oficialii ABA Crișul Repede.

Din primele date, se pare că toxicitatea ar veni în urma unor deșeuri piscicole.

 Bihor, Cluj, Covasna. Cazuri fără precedent

Reprezentanții ABA au mai intrat în alertă și în cazul Clujului. Pe Lacul Tarnița au fost descoperite medicamente expirate, dar s-a menționat că nu există niciun risc pentru apa potabilă.

De asemenea, în județul Covasna se înregistrează un caz deosebit de grav în ce privește poluarea apei.

Dezastrul ecologic de pe lacul Pădureni- Moacșa este evident, dar autoritățile nu fac nimic.

Este plin de dejecții umane, pet-uri și alte gunoaie. Totul ar porni de la o asocație care are dreptul să exploateze lacul parțial.

„ Accesul pescarilor este obstrucționat, au montat și un WC pe zona protejată a lacului” , ne-a declarat Janos Romanov, unul dintre localnicii care a surpins dezastrul ecologic din zonă.

În acest caz, ANPA Transilvania a solicitat retragerea licenței de funcționare, dar cei de la București au dat cale liberă.

Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură(ANPA) Transilvania a evaluat documentația depusă de O.V.P. S Natura Sălbatică, a mers în teren și a scris clar  nu întrunește condițiile pentru licența de acvacultură.

La baza deciziei,  stau multe nereguli, de natură să  polueze mediul înconjurător și să se prejudicieze veniturile statului. Din documentele transmise , nici măcar  nu există o evidență a suprafeței exploatate.