Licitație în curs pentru reabilitarea Palatului Ullmann Oradea

Primăria Oradea a scos din nou la licitaţie reabilitarea faţadelor şi învelitorilor Palatului Ullmann din Piaţa 1 Decembrie, după ce contractul încheiat în 2019 cu o asociere formată din 3 firme constructoare, reprezentată de Drum Asfalt, a fost reziliat.

În Palatul Ullman, construit cu puțin timp înainte de începerea Primului Război Mondial, Primăria Oradea deţine aproximativ 50% din spaţii, restul fiind în proprietatea unor persoane private. Cele din urmă au fost nemulţumite de preţul la care a fost adjudecată, în urmă cu circa doi ani, prima licitaţie și s-au opus începerii lucrărilor.

„L-am reziliat până la urmă fiindcă locatarilor li s-a părut prea scump. Nu au fost de acord cu acel contract (n.r. –  la preţul de 7,2 milioane de lei). Am organizat întâlniri între Primărie, constructori şi proprietari, a trebuit să ajungem la un compromis”, a explicat, la solicitarea cotidianului local Bihoreanul (ebihoreanul.ro), Lucian Popa, directorul Direcţiei de Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei.

Municipalitatea a inclus, totuși, clădirea în programul multianual de reabilitare a faţadelor şi a suportat costurile cu elaborarea documentaţiilor necesare. De asemenea, costurile privind lucrările propriu zise au fost împărţite între proprietari, deci inclusiv Primărie.

La noua licitaţie, preţul estimat al acestora este de 4,5 milioane lei fără TVA, potrivit anunţului publicat pe 21 decembrie 2020 de municipalitate.

Palatul Ullmann a fost construit în 1913 în stilul secession vienez

Clădirea a fost proiectată de arhitectul Löbl Ferenc, absolvent al școlii vieneze, în stilul secessionului vienez, Palatul Ullmann a fiind construit în 1913 de mai multe firme orădene. Impozant, simetric şi bine proporţionat, imobilul cuprinde un parter înalt, placat cu plăci de faianţă verde-albăstruie şi trei niveluri de locuinţe. Proprietarul acestuia a fost una dintre cele mai bogate persoane ale Bihorului în acea perioadă.

Palatul Ulmann este una dintre puținele clădiri non-religioase din Oradea care ilustrează în mod evident apartenența la credința evreiască. Fațada este decorată cu Leii lui Iuda în jurul unui Menorah tradițional. Aceasta este opera profesorului Breitner de la Facultatea de Artă din Viena, fiind confecționată la faimoasa fabrică Zsolnay în sud-vestul Ungariei. Arhitectul Lobl Ferenc născut în Oradea în 1882 a realizat majoritatea operelor sale cele mai faimoase în Viena.