Ilie Bolojan a anunțatcă își dorește producători mai mici, de preferință locali, pentru asigurarea fructelor și a celorlalte produse incluse în ”Programul pentru școli al României”

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că îşi propune să convingă primarii oraşelor şi comunelor bihorene să-şi organizeze propriile proceduri de achiziţie pentru asigurarea fructelor şi celorlalte produse incluse în „Programul pentru şcoli al României”, astfel încât la licitaţii să poată participa producătorii mai mici, de preferinţă locali, relatează Bihoreanul .

Bolojan a explicat că lucru este imposibil dacă CJ Bihor se va ocupa în continuare de organizarea licitaţiei la comun, aşa cum se întâmplă acum, câştigătoare fiind firme mari, ce pot asigura necesarul de produse, a căror valoare se ridică la circa 1,5 milioane euro pentru tot judeţul pe an, mai precizează sursa citată.

„Programul pentru şcoli al României” prevede elevii din România acordarea gratuită de fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate, dar şi de produse de panificaţie

 

„Programul pentru şcoli al României” prevede pentru preşcolarii din grădiniţele de stat şi cele particulare, cu program normal de patru ore, precum şi pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial, de stat şi particular, acordarea gratuită de fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate, dar şi de produse de panificaţie.

Intențiile președintelui Consiliului Județean ar fi binevenite pentru producătorii mai mici sau locali în condițiile reluării din februarie a cursurilor cu participare la clasă la nivel național. Dar nimeni nu-și face iluzii. Măsurile vor fi putea fi aplicate în noile condiții, probabil, cel mai devreme, începând cu toamna anului viitor.

”În aceste condiţii, cred că acest program este pe jumătate eşuat”, a afirmat preşedintele CJ Bihor

 

„Aproape toate UAT-urile din Bihor (99 din 101 – n.r.) au delegat această achiziţie către Consiliul Judeţean. Avem astfel contracte cu firme care aduc merele din străinătate, iar biscuiţii sau cornurile nu au calitatea şi prospeţimea necesare. În aceste condiţii, cred că acest program este pe jumătate eşuat”, a afirmat preşedintele CJ Bihor.

Ar fi de preferat ca fiecare UAT să organizeze propria licitaţie în funcţie de numărul de elevi, de necesităţi, dând astfel şansa producătorilor locali să participe. „În multe localităţi sunt brutării mai mici, avem în Bihor de asemenea mulţi producători de mere. Aceştia nu s-ar califica într-o licitaţie mare, pentru tot judeţul”, a spus Ilie Bolojan.

Sumele necesare pentru achiziționarea produselor sunt asigurate prin „Programul pentru şcoli al României”, deci primăriile nu ar cheltui în plus. „Este doar, să spunem, o bătaie de cap suplimentară, dar cred că merită. 1,5 milioane euro ar rămâne în judeţul Bihor, am susţine economia locală şi am asigura copiilor nişte produse de calitate mai bună”, a explicat Ilie Bolojan, promiţând că CJ Bihor va asigura „asistenţă pe achiziţii” UAT-urilor.