Aceștia au hotărât să îî ajute pe copii și pe părinți, oferindu-le consiliere, suport în efectuarea temelor, printr-un sistem electronic.

De asemenea, ei au înființat și o linie telefonică la care răspund pe rând, de luni până vineri(0785-170.222 ) Pot apela elevii, copiii sau chiar profesorii pentru îndrumări psihopedagogice.

Munca psihologilor este probono, după ce tot mai mulți părinți și profesori s-au plâns că nu sunt pregătiți să predea sau să asiste copiii la teme on-line, iar în aceste condiții capacitatea de concentrare a celor mici a scăzut considerabil.

Cât de pregătiți suntem să avem școli „SMART”

Dacă până în prezent eram familiarizați cu învățământul la distanță doar în mediul universitar, epidemia de coronavirus a adus o provocare și în învățământul preuniversitar, mai ales din punct de vedere logistic, întrucât nu toți românii, mai ales cei din mediul rural, au acces la tablete, laptopuri și conexiune la internet.

Astfel, Guvernul a trebuit să aloce fonduri speciale pentru cumpărarea de tablete în școli. În ședința din noiembrie ac, au fost alocate 50 de milioane de euro pentru dispozitivele electronice destinate elevilor fără posibilități. Acestea vor ajunge la copii după vacanța de Crăciun.

Au fost și situații când unitățile școlare s-au descurcat pe cont propriu, cum este și cazul Colegiul Naţional Onisifor Ghibu din Bihor. Din rezervele instituției de învățământ s-au cumpărat tablete grafice. Sunt folosite de profesori în
procesul de predare on-line.

În județul Bihor sunt 5000 de copii care au nevoie de un dispozitiv electronic pentru a putea învăța.

Ce sfaturi dau psihologii în această perioadă

Pentru a putea trece mai ușor peste această perioadă în care petrecem foarte mult timp acasă, în spațiul virtual cel mai mult, consilierii educaționali, psihologii, recomandă părinților, profesorilor să- și stabilească un program de lucru bine definit, astfel încât cei mici să primească suport din partea lor, doar când sunt în impas, când au de lucru individual.

De asemenea, având în vedere impactul negativ al lipsei de socializare, cu precădere în rândul adolescenților, este încurajată mișcarea în spațiile în care acest lucru este posibil.

Pe de altă parte, școala on-line are și beneficii. Elevii sunt nevoiți să-și îmbunătățească cunoștințele IT, să comunice mai bine în scris, să lucreze mai mult individual și să-și gestioneze timpul eficient.

La acest moment, nu se poate spune cu certitudine cât timp vor studia elevii exclusiv on-line, având în vedere că deciziile se iau în funcție de evoluția pandemiei de Covid.