Bihor. Mai multe persoane din Depresiunea Beiușului au primit mesaje RO-Alert: ,,Atenție viitură, revărsare apă! Adăpostiți-vă în zone/locuri înalte!”.

Reamintim că Administrația Națională de Meteorologie a emis, în perioada 18-05-2021 ora 12:00 până la : 18-05-2021 ora 18:00, un COD ROȘU de inundații în următoarele regiuni: Buntești, Pietroasa, Rieni, Remetea, Câmpani, Curățele, Budureasa, Căbești.

Ploile vor continua și se vor acumula în general 30-45 l/mp – în ultimele 6 ore în zonă s-au cumulat 75-80 l/mp, iar de la începutul ploii (în ultimele 16 ore), în jur de 140 l/mp.

Cotele de apărare au fost depășite la Pietroasa-Galbena, pe Bogad, la Stâna de Vale, Fântâna-Galbenă și Beiuș. Codul de atenționare a fost emis pe tot județul Bihor.

Bihor. Oameni evacuați din fața viituri

Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență, pompierii au intervenit în curtea și grădina unei gospodării din Belejeni pentru evacuarea apei acumulate datorită ploii torențiale.

Totodată, o familie din șase membri ( doi adulți și patru minori) a fost evacuată preventiv. Casa unde locuiau se află în apropierea Crișului Pietros, iar nivelul apei a crescut datorită precipitațiilor abundente din ultimele ore. Familia se află în localitatea Cociuba Mică, comuna Pietroasa.

Viceprimarul a intervenit și a recomandat familiei să rămână la ceva rude până când lucrurile vor reveni la normal, iar ploile se vor liniști.

,,Pompierii militari sunt prezenți în teren și monitorizează continuu situația la nivelul unităților administrativ-teritoriale aflate sub incidența CODULUI ROȘU, fiind pregătiți să intervină în orice clipă, pentru salvarea și protejarea vieților și bunurilor oamenilor”, transmite maior ISU Crișana, Camelia Roșca.

România, sub COD GALBEN de vânt puternic

În intervalul 18 mai, ora 06:00 – 18 mai, ora 23:00, toată țara va fi afectată de intensificări susținute ale vântului. Marți, 18 mai, în majoritatea zonelor se vor prezenta intensificări ale vântului, cu viteze de peste 50…60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia și Muntenia 70…80 km/h. La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăși 80…100 km/h.