„Lucrăm la un proiect de atragere de fonduri europene, de peste 30 de milioane de euro, pentru a finanța aceste dotări. În 3 luni vom finaliza Planul județean pentru gestionarea deșeurilor. Acesta va cuprinde noile dotări: puncte de colectare a deșeurilor mari în fiecare zonă din județ, puncte de colectare cu containere speciale împotriva răscolirii acestora de animalele sălbatice în zonele turistice, modernizarea stațiilor de sortare a deșeurilor în toate orașele ”, a transmis acesta.

Fonduri europene, dar și responsabilitate din partea cetățenilor

În prezent, județul Bihor nu are spații de depozitare a deșeurilor mari, cu mar fi mobilă, geamuri, cauciucuri. Excepție face doar municipiul Oradea, iar zonele des frecventate, datorită potențialului turistic, cum sunt Padiş, Peștera Urşilor, defileul Crişul Repede nu au încă spații de colectare a deșeurilor, dar asta nu înseamnă că,  unii oameni nu aruncă totul la întâmplare, fără milă față de mediu.

În acest sens, Ilie Bolojan a transmis un mesaj pentru bihoreni, prin care face apel și la responsabilitate:  „Să menținem curățenia!

Dacă nu facem asta, nu vom rezolva lucrurile. Cei care nu respectă regulile şi murdăresc județul anulează primele două puncte prin comportamentul necivilizat. E nevoie să stabilim reguli clare şi responsabilităţi, iar cei abilitaţi să-i sancționeze pe cei care nu respectă regulile şi fac mizerie.

De la debutul pandemiei de coronavirus, Garda de Mediu Bihor a intensificat controalele în județ și au fost colectate peste 8 tone de gunoi într-un container special etanș, deșeuri depozitate ulterior la depozitul ecologic din Oradea.

Primăria Sălacea dă startul la transformarea deșeurilor biodegradabile

Potrivit unui studiu realizat de Green Report, comuna Sălacea din județul Bihor a făcut primii pași pentru  transformarea deșeurilor biodegradabile în compost chiar în gospodării, de colectare a uleiului uzat de la populație și de stimulare a comercianților care vând produse vrac.

Primăria a introdus tarife diferențiate pentru cei care fac asta, astfel încât să-i facă pe cetățeni cooperanți.

Colectarea deșeurilor se face pe două fracții: umed/rezidual și uscat/reciclabil. Din 2013 și până în prezent, cantitatea de deșeuri generată în Sălacea a crescut de la 86 de tone la 268 de tone, în timp ce rata de reciclare în 2018 a fost sub 2.5%.