Un comunicat transmis de Direcția Națională Anticorupție arată că inculpatul Sălăjan Vasil ar fi primit, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, suma totală de 90.370 lei și 17.760 de euro în mod direct sau prin intermediar de la un număr de 491 de pacienți. Medicul ar fi luat aceste sume pentru emiterea de decizii medicale asupra capacității de muncă a persoanelor respective, revizuirea medicală sau încadrarea într-un grad de invaliditate.

Procurorii au pus sechestru asupra bunurilor mobile și imobile medicului orădean. „Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză şi de a se dispune confiscarea extinsă cu privire la mai multe sume de bani, cca. 7.000 acţiuni şi un imobil”, arată DNA.

În dosarul șpăgilor de la Serviciu de Expertiză Medicală al Casei de Pensii au fost vizați cinci doctori ai serviciului alături de încă 10 cadre medicale acuzate că au luat mită pentru avizarea dosarelor pentru pensii de boală. Ovidiu Pleșa a fost primul medic trimis în judecată în ianuarie 2016, prins cu 235 de fapte de luare de mită, condamnat la 3 ani de închisoare în regim de detenție, iar Monica Ignat, asistenta sa, a primit 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare. Doctorița Anca Grigorescu și asistentul ei, Pelle Johannes a fost condamnată de Curtea de Apel Oradea în iunie 2018 la 2 ani de închisoare cu executare, asistentul ei primind 3 ani de închisoare cu suspendare.

Anul acesta, fostul șef PSD-ist al Casei de Pensii Bihor din acea perioadă, Leontin Țîrle, a fost trimis în judecată de DNA Oradea pentru luarea de șpagă de la persoanele ce avizau contra cost dosarele pentru pensionarii de boală. Leontin Țîrle a fost condamnat la 5 ani și 4 luni de pușcărie și a primit interdicția de a ocupa orice funcție de conducere într-o instituție publică.

Procurorii DNA continuă cercetările asupra celorlalte cadre medicale de la Serviciul de Expertiză Medicală inculpate pentru corupție în dosar: Ioana Precup, Emilia Mariana Cun și Ana Guț și asistentele Violeta Dorina Coșa și Gianina Mihaela Adriana Țigan.