Tragedie la Bihor, după ce, la apel, au constatat că un deținut s-a spânzurat în celulă.

Oficialii Penitenciarului au confirmat sinuciderea. Au menționat că au apelat de urgență salvarea, pentru a-l resuscita, însă, decesul a survenit în jurul orei 16.00

Bihor. Bărbatul avea 38 de ani și executa o pedeapsă pentru omor.

„Administraţia locului de deţinere a informat familia persoanei decedate, Judecătorul de Supraveghere a privării de libertate din Penitenciarul Oradea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor şi Serviciul de Medicină Legală. Împrejurările producerii decesului vor fi stabilite de organele judiciare abilitate”, transmite Penitenciarul Oradea.

La acest moment nu se cunoaște cum a ajuns deținutul să recurgă la acest sens. Vor fi anchete penale, cât și interne, susțin oficialii Penitenciarului Oradea.

Unii dintre angajați au dat primele declarații și spun că bărbatul avea tulburări psiho-emoționale. Cu toate acestea, autorităților le-a scăpat supravegherea atentă.

Bihor. Cazuri controversate la Penitenciarul Oradea

Acesta nu este primul deces din cadrul Penitenciarului Oradea. În luna decembrie 2020, unui deținut i s-a făcut rău și a decedat brusc.

Chiar dacă i s-a acordat primul ajutor, a decdat. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a întocmit dosar penal și în acest caz, pentru moarte suspectă.

CEDO a constatat în repetate rânduri că, penitenciarele din România nu respectă dreptul la sănătate, integritate a persoanelor.

Potrivit site-ului capital.ro, în anii trecuți, mai mulți deținuți au primit daune morale, după ce s-au plând la CEDO. Acestia au reclamat că nu le-a fost respectată confesiunea religioasă-musulmană și au primit carne de porc.

Din 2017 și până în prezent, Comisia Europeană a făcut o serie de recomandări cu privire cum trebuie să arate un penitenciar care să respecte drepturile omului.

Statul încă lucrează la planurile de implementare. O statistică a jurisprudenții CEDO arată că, în medie, pentru o singură plângere formulată de un deținut se acordă minim 5000 de euro daune morale.