Preotul Parohiei romano-catolice a decis să ia măsuri cu privire la gunoaiele ce invadează cimitirul din Episcopia, Bihor.

Varga Alexandru, preotul paroh, a decis să introducă o camera de filmare pentru a vedea cine aruncă deșeuri în cimitir. Varga consideră că cimitirul este un loc sacru, iar depozitarea deșeurilor l-a întristat profund.

„Am venit preot aici în 2017, în februarie. În aprilie 2017 începusem să dăm un alt aspect cimitirului, care e totuşi un loc sacru. De atunci facem curăţenie în continuu. Am făcut curat doar în urmă cu câteva zile şi sunt foarte supărat să văd că aici sunt din nou depozitate deşeuri din categoria celor pe care le-aş putea numi periculoase.

E aici un munte de cauciucuri, un aspirator, o saltea, au fost munţi de moloz. Noi avem aici două parcele, adică un hectar şi jumătate, colegii reformaţi au 7 ha”, a precizat părintele Alexandru, relatează bihon.ro

Bihor. Munți de gunoaie printre mormintele unui cimitir din Oradea

De asemenea, părintele a mai precizat că nu-și perimite să angajeze o firmă care să curețe deșeurile din cimitir, iar o mărire a taxelor este exclusă.

Noi suntem o parohie mică de 225 de enoriaşi. Nu putem să ne permite să mărim taxele, astfel încât să asigurăm din surse externe servicii de curăţenie. Suntem ajutaţi de cei de la Eco Bihor, care ne susţin să ducem din cimitir 50-60 de tone de deşeuri anual. E foarte mult”, susține Varga Alexandru.

Pentru a-i descuraja pe cei care depozită deșeurile în cimitir, părintele a decis să instaleze o camere de luat vederi. De asemenea, pentru a nu mai exista, pe viitor, plastic printre morminte, Alexandru a îndemnat credincioșii să nu mai aducă coroane de flori din plastic.

Preotul a mai precizat că are de gând să împrejmuiască cimitirul, în limita fondurile disponibile. Totodată, anul acesta se vor termina și lucrările de reabilitate a bisericii ce datează din 1895.

 

SURSA FOTO: BIHON.RO