Un asttfel de exemplu este cel înregistrat în județul Bihor.

Primarul comunei Finiș, Ioan Man, este foc și pară pe ministrul Tanczos Barna, după ce s-a trezit în comună cu urși relocați . Unul dintre aceștia a făcut prăpăd în locuințele oamenilor. A pătruns în locuințele oamenilor și distrus mai mulți stupi

Edilul a cerut Ministerului Mediu să rezolve de urgență situația și să anunțe atunci când face astfel de relocări, pentru siguranța cetățenilor.

„Domnul ministru să nu mai reloce urşi dintr-o parte în alta a ţării fără să întrebe primarul localităţii. Mută problema dintr-un loc în altul. Dacă acest urs a făcut probleme la Braşov, a fugit după turişti, după schiori, trebuie să fii nebun să muţi problema în alt judeţ. Să găsească o soluţie potrivită, să le facă un parc sau altceva”, a declarat primarul Ioan Man, citat de Agerpres.

Bihor. Urșii fac prăpăd. Oamenii sunt panicați

Ioan Man spune că până la acest moment urșii nu au fost o prezență comună. Oamenii nu sunt doar panicați, ci și păgubiți.

„Noi nu am avut aici urşi niciodată. Acum avem probleme cu urşii, că ne-au făcut pagube, au spart stupii la două familii. Nu ştiu câţi sunt. Unii spun că au văzut mai mulţi, alţii că au văzut doar unul. Tot felul de zvonuri. Nu sunt pui. Unul, sigur, este. Cam la două săptămâni după ce l-au relocat, a coborât în sat, din munţi. La noi e intravilan toată Valea Finişului. Nu ştiu de ce l-au adus aici, că nu e habitatul lui. Ursului îi place pădurea, dar tomberonarul ăsta de urs e tot timpul în sat. Am auzit că paznicul de vânătoare îi duce peşte acolo sus, în pădure. Dar ursul nu stă la peştele lui şi vine în sat”, a declarat primarul Ioan Man.

Ce planuri au autoritățile pentru urșii din România

Dacă Ministerul Mediului a vorbit doar la viitor și a spus că va estiona corespunzător situația urșilor din România, UDMR a înaintat o petiție Parlamentului European.

Aceasta este semnată de președinții consiliilor județene din Harghita, Mureș, Covasna și Brașov. Se solicită unele derogări privind permisiunea vânătorii de urși. În viziunea acestora, unii dintre urși ar trebui uciși, pentru că pun în pericol viața oamenilor, culturile agricole.

Comisia Europeană ar putea da o directivă în acest sens, în vittorul apropiat.