Consilierii PNL și PSD au votat joi, 25 februarie, amânarea curselor Ryanair de pe Aeroportul Oradea. Cursele ar fi trebuit să înceapă din această săptămână, conform contractului semnat cu firma irlandeză low-cost.

Primarul Oradiei, Florin Birta, a declarat că această decizie a venit în contextul în care cetățenii din Regatul Unit intră în carantină la întoarcerea din România.

„Având în vedere obligativitatea cetăţenilor din Regatul Unit de a intra în carantină la întoarcerea din România, am stabilit cu Ryanair ca lansarea zborurilor să fie amânată de la data de 28 februarie pentru 15 iulie. Considerăm că, în urma vaccinării populaţiei din ţările europene şi a imunităţii dobândite de cei care care au trecut prin boală, se vor ridica unele restricţii care se referă la călătorii”, a declarat primarul Birta.

Amânări de cinci luni

Primarul Birta a mai declarat că nu există probleme legale pentru deschiderea zborurilor.

„Zborurile puteau fi reluate, dar foloseam aceşti bani doar ca avioanele să circule goale”, a spus Birta.

Reprezentanții UDMR nu au fost de acord cu decizia luată de către cei de la PNL și PSD. Amânarea, din nou, a zborurilor nu este privită cu ochi buni de către membrii UDMR.

„Noi o să votăm împotrivă. Și nu pentru că avem ceva împotriva amânării. Ci (n.r. avem ceva) cu însăşi schema de sprijin. Considerăm că legalitatea acestei scheme nu e tocmai corectă, nu e perfect legală ca şi temei juridic”, a declarat consilierul UDMR Kadar Hunor.

Sprijin de 800.000 de euro pentru Ryanair

Kadar Hunor a declarat că nu este de acord cu plata a 800.000 de euro companiei irlandeze low-cost. Totodată, membrii PSD au atacat Partidul Național Liberal pentru situația în care se află Aeroportul Oradea.

„M-am informat şi în această perioadă s-au rezervat între 5 şi 17 locuri pe un avion, ceea ce este foarte puţin. Chiar dacă de pe alte aeroporturi se zboară, ne cramponăm (n.r. de reluarea zborurilor). Doar pentru că nu vrem să recunoaştem că Oradea nu are o cerere atât de mare. În loc să atacăm sursa acestei probleme, noi vorbim vorbe”, a spus Emilian Pavel, liderul PSD Oradea.

Florin Birta a declarat că a plătit doar prima tranșă de bani, iar a doua va fi eliberată doar după ce zborurile vor fi reluate.

„Dacă Ryanair nu va opera cursele nu va mai primi niciun ban”, a spus primarul.

Potrivit contractului semnat cu compania irlandeză, Ryanair urma să opere patru zboruri internaționale: spre Londra ( Stansted), Milano ( Bergamo), Bologna și Dusseldorf.