Bilanț al anului 2020 la Aeroportul Internațional Timișoara. Pandemia COVID-19 a redus traficul de călători cu peste 70%

Aeroportul Internațional Timișoara a realizat un bilanț al anului 2020. Acesta a fost transmis printr-un comunicat de presă. Aeroportul Internațional Timișoara a transmis că a fost deosebit de afectat în activitatea sa de pandemia COVID-19 și și-a exprimat regretul pentru greutățile pe care le-au suferit clienții și populația.

”Anul 2020, în contextul pandemiei Covid-19, resimțit în toate domeniile de activitate, a însemnat și pentru Aeroportul Internațional Timișoara un an de încercări în fața unor restricții impuse la nivel global. Raportându-ne la cifrele de trafic mult mai mici față de anii trecuți, putem aprecia faptul că a fost un an nu doar atipic, dar și dificil pentru activitatea aeroportuară. Chiar și în aceste condiții, administrația Aeroportului Timișoara a continuat implementarea proiectelor de dezvoltare demarate anterior”, se transmite în comunicatul de presă a aeroportului timișean.

Cifrele spun din păcate totul. Oficialitățile aeroportuare timișene au raportat o scădere a numărului de călători de peste 70% prin comparație cu anul anterior.

”Față de anul 2019, în care Aeroportul Internațional Timișoara a fost tranzitat de un număr de 1.595.012 pasageri, în 2020 acest număr a scăzut cu 70,5%, înregistrându-se 470.631 de pasageri. Aproximativ 30% din numărul total de pasageri au preferat cursa internă spre/dinspre destinația București. Primele cinci destinații pe care le-au ales cei mai mulți pasageri au fost: București (cu 141.744 pasageri), Londra (cu 51.870 pasageri), Bergamo (cu 36.947 pasageri), Memmingen (cu 28.862 pasageri) și Munchen (cu 28.101 pasageri)”, mai precizează comunicatul de presă al Aeroportului Internațional Timișoara.

Au fost afectate toate tipurile de curse aeriene: de călători, turistice sau de marfă.

Complexitatea situației este prezentată în continuarea comunicatului, analizându-se atât cursele de tip turistic, cât și cele permanente sau de marfă. ”În 2020, perioada operării curselor charter de vacanță s-a redus la doar trei luni de zile: iulie, august și septembrie. Acest fapt, pe lângă restricțiile de călătorie, a fost și unul dintre factorii care au condus la o scădere considerabilă a numărului de curse de tip charter de vacanță, – cu 75,3%. Respectiv a numărului de pasageri pentru cursele de vacanță – cu 84,3%. Peste 10.000 de pasageri au zburat spre destinații de vacanță din Grecia, Turcia și Egipt: Heraklion, Rhodos, Skiathos, Antalya, Hurghada”, continuă comunicatul Aeroportului Timișoara.

Deși traficul de marfă a avut perioade în care o ușoară creștere procentuală a fost încurajatoare, în termeni reali la final de an s-a înregistrat o ușoară scădere de 0,4% raportat la anul anterior ( de la 5.167 tone în 2019, la 5.147 tone în 2020).

”Pentru anul 2021, ne propunem să facem tot ceea ce este necesar pentru a sprijini creșterea operațiunilor aeriene de la Timișoara”, a declarat Dorel Grădinaru, Director General al Aeroportului Internațional Timișoara

”Pe fondul pandemiei, Aeroportul Timișoara, alături de întreg domeniul aviatic, a suferit o scădere pronunțată a traficului și a activității. Cifrele anului 2020, an a cărui evoluție nu putea fi anticipată, reflectă un declin considerabil al numărului de pasageri și al numărului de operări zboruri aeriene. Pentru anul 2021, ne propunem să facem tot ceea ce este necesar pentru a sprijini creșterea operațiunilor aeriene de la Timișoara. Vom continua politica comercială și de marketing pentru deschiderea de noi destinații disponibile din Timișoara și pentru mărirea frecvenței celor existente. În continuare, avem în vedere protejarea angajaților și menținerea tuturor măsurilor pentru a asigura pasagerilor noștri siguranța și confortul în tranzitarea aeroportului”, a declarat Dorel Grădinaru, Director General al Aeroportului Internațional Timișoara.