Mai exact,  RAR transmite că din numărul de 64 096 de autoturisme controlate tehnic , 45,61% dintre acestea au mari probleme tehnice, ceea ce poate determina accidente rutiere grave.

Cele mai frecvente nereguli sunt la instalația electrică, la sistemul de frânare.

De asemenea, emisiile poluante sunt un motiv de îngrijorare pentru mediu, 21% dintre autovehiculele controlate având această problemă.

RAR. Bilanț negru. Zeci de înmatriculări retrase

Totodată, RAR transmite că anul trecut s-au retras cele mai multe certificate de înmatricular din ultimii doi. Inspectorii tehnici, au scos din circuit 16592 de autovehicule și au anulat 269 de ITP-uri(inspecții tehnice periodice)

RAR atenționează că ITP-ul este obligatoriu pentru toate autoturismele care circulă pe drumurile publice.

În principal, acest control urmărește verificarea noxelor emise de motor, sistemul de direcție, sistemul de frânare și de iluminare.

Potrivit datelor furnizate de RAR,  3.274 vehicule au fost considerate  un pericol grav de accident. Aproape  2,5% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat, menționează oficialii instituției.

De ce acte ai nevoie pentru a face ITP

RAR transmite că pentru a efectua IPT este nevoie de următoarele acte: certificatul de înregistrare al mașinii, asigurarea RCA, cartea de identitate a mașinii, cartea de identitate a persoanei care se prezintă la RAR.

Cei care nu fac la timp ITP-ul, riscă amenzi usturătoare. Se consideră că autoturismul este neînmaticulat. Acestea pot varia între 145 și 3000 de lei.

Când trebuie să te prezinți la RAR pentru ITP

Șoferii  trebuie să uite un lucru extrem de important. Prezentarea la RAR pentru ITP se face în funcție de anul fabricației al mașinii. Spre exemplu, autoturismele noi trebuie să fie verificate la trei ani după primul ITP, iar cele care au vechime mai mare de 12 ani trebuie să fie verificate la RAR anual.

Cele care au probleme tehnice majore, nu vor trece de verificarea periodică a RAR.