La nivel mondial,  prețurile alimentare au înregistrat cea mai mare creștere, relatează Reuters.

În România, cele mai mari creșteri le-au înregistrat alimentele de bază: pâinea, cartofii, uleiul, carnea de porc, zahărul.

Document .Prețuri uriașe și val de șomeri

Ultima lună de iarnă a însemnat , scumpiri la cereale. Acestea au înregistrat o creștere cu 1,2%, în urma creșterii l sorgului pe piețele internaționale a urcat cu 17,4%Prețul grâului a fost pe mapamond, în mare parte stabil, dar au crescut prețurile la cereale precum porumb și orez. Prețul la grâu a urcat cu 6,8% în ianuarie, din cauza cererii globale solide și a majorării taxei la exporturile de grâu rusesc, se aratăîntr-un raport al Organizației Națiunilor Unite, citat de Agerpres.

 Document. Val de șomeri, Când se va depăși criza economică

În ceea ce privește cauzrile de disponibilizare, în urma crizei generată de pandemie.  La nivel global, sectorul HoReCa a fost cel mai afecat. Au urmat, de asemenea, sectorul confecțiilor, al construcțiilor care au înregistrat val de șomeri, atât din cauza pandemiei, cât și din motive sezoniere. Rata șomajului la nivel mondial a fost de 7,3%.

Cele mai multe angajări la nive mondial s-au făcut remote, în sectorul IT sau marketing online.

În continuare, cele mai multe angajări se fac în acest domeniu.

La întrebarea de pe buzele tuturor, când vom scăpa de criza ecominică generată de pandemie, autoritățile spun că, în maxim doi ani ne vom putea reveni financiar.

Se estimează că actualul val al pandemiei va fi depășit prin imunizarea populației, iar reluarea activităților se face gradual.

Cele mai afectate state ale UE de șomaj au fost Spania (16%), Lituania (9,6%) și Suedia (8,8%). Cele mai puțin afcetate  Polonia (3,1%), Cehia (3,2%), Olanda (3,6%), Malta (4,4%) și Germania (4,6%), informează Agerpres.

Cele mai mai multe state dintre acestea au aprobat măsuri de relansare fiscală și acordă subvenții angajatorilor pentru a susține temporar locurile de muncă.