Stelian Dolha, prefectul județului Bistrița-Năsăud, a declarat că s-a trecut de 10 % populația vaccinată. De asemenea, 10.000 de persoane au făcut și rapelul. Județul Bistrița are 15 fluxuri în momentul de față și aproape 40.000 de doze ce au fost aduse în județ. Prefectul a precizat că lumea dorește să se vaccineze și speră ca până în toamnă lucrurile să redevină la normal.

,,Mi-aș dori și eu să ajungem ca Israelul, și cred că aceasta este soluția, ca 50% din populația țării și a județului să fie vaccinată și atunci, într-adevăr, vorbim de o imunizare a noastră și evident că putem vorbi de o siguranță a noastră.

Cred că o să se întâmple în toamnă. Văd și pronosticul național și sper să fie administrate până atunci 10 milioane de vaccinuri”, a spus Stelian Dolha.

Etapa a III a de vaccinare

Dr. Anca Andrițoiu, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică ( DSP) Bistrița-Năsăud, a vorbit despre importanța vaccinării și deschiderea listelor de așteptare pe platformă.

”De acolo, mesajele pentru programarea efectivă la vaccinare sunt trimise într-o anumită ordine. Prioritate au pacienții cronici sau cei peste 65 de ani în proporție de peste 70%. Restul sunt din etapa a treia sau restanțieri din etapa întâi. Semnalele noastre din teritoriu sunt că au fost programate toate categoriile în felul acesta. (…) Asta trebuie să înțeleagă lumea, că și la programare este o anumită prioritizare”, a spus dr. Andrițoiu.

Doctorul Andrițoiu a mai precizat că în majoritatea centrelor de vaccinare se administrează serul produs de Pfizer/BioNTech. Totodată, toate vaccinurile sunt administrațe în cele 15 fluxuri.

Ce se întâmplă cu dozele de vaccinare dacă persoana nu se prezintă la vaccin?

Dr. Andrițoiu a mai precizat că, atunci când persoanele programate nu s-au prezentat pentru vaccinare, numărul dozelor aruncate a fost foarte redus.

”Există la fiecare centru de vaccinare o listă de așteptare. S-a dat telefon și au venit alții. Sunt sub 20 de doze aruncate pentru că doar atunci când nu s-a mai putut face altceva s-au aruncat dozele, dar, în general, toți s-au străduit să recupereze. Au fost aruncate fiindcă, de exemplu, au ajuns la sfârșitul zilei, iar persoanele pe care le-au sunat nu au fost disponibile sau nu au putut ajunge, sau a fost echipa mobilă care nu a mai putut administra. Sunt 20 de la început și până acum”, a conchis dr. Andrițoiu.