Mica Unire, organizată la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza în cursul zilei de astăzi, a fost sărbătorită la Bistrița printr-o ceremonie restrânsă, în Piața Unirii.

Având în vedere situația epidemiologică de față, desfășurarea ceremoniei s-a efectuat respectând măsurile de prevenție în vigoare.

Mai mult, ca măsură de protecție suplimentară, autoritățile nu au permis participanților să se desfășoare în tradiționala Horă a Unirii.

Primarul și prefectul, prezenți la ceremonie

Evenimentul de astăzi a reunit parlamentari ai județului, reprezentanți ai instituțiilor publice locale, militari, dar și localnici care s-au bucurat de pe margine de activitățile organizate.

Debutul manifestărilor a început cu intonarea Imnului Național, urmată de o slujbă religioasă.

Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc și prefectul județului, domnul Stelian Dolha au ținut ulterior să adreseze câteva cuvinte scurte:

”Astăzi suntem într-un moment dificil, însă plin de sperantă. Am traversat împreună un an în care lumea, așa cum o cunoșteam, s-a schimbat. Am realizat cât de importantă este unitatea și solidaritatea și la capătul încercărilor a apărut și speranța că vom învinge.

Acum suntem în campanie de vaccinare, avem nevoie de solidaritate, de unitate și nu de învrăjbire. Avem nevoie de pragmatism și de toate forțele bune din societate. Avem nevoie mai mult decât niciodată de unitate. Dumnezeu să binecuvânteze acest județ și România”, a transmis prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha.

Luând cuvântul, primarul Ioan Turc a transmis următorul mesaj:

”Sărbătorile naționale tind să devină, sub presiunea trecerii timpului și a vremurilor, date oarecare în calendarul comun.

De aceea, cred că este important, nu numai cu asemenea ocazii, să afirmăm câteva lucruri: că România s-a clădit prin lupta și jertfele însumate a generații de români, că am avut conducători de geniu, care au știut să valorifice momente rarisime în istoria națională, că patriotismul nu este un moft și nici o rușine, ci o virtute pe care trebuie să o exersăm în fiecare zi, că România este eternă doar prin români și că misiunea națională nu va fi desăvârșită decât atunci când România va fi din nou rotundă”.