Se spune că atunci când o carte iese de sub tipar, se scrie o filă de istorie, iar munca celor trei autori numiți mai sus s-a concretizat în 242 de pagini cu imagini, detalii din viața socială, politică, culturală a județului Bistrița, parte din inima Transilvaniei.

„Acum,la sfârșitul unui an atipic , dorim ca în prag de sărbători să vă bucurăm și să vă împărtășim munca noastră care s-a concretizat în cartea : „Bistrița-Poarta Transilvaniei”

Cartea are 242 de pagini și un cuprins bogat ,l a care au participat Lucian Mureșan,Grec Laurențiu,Corneliu Gaiu și alți iubitori ai orașului interesați de acest proiect.Cartea va fi disponibilă doar prin precomanda la un preț promoțional până la sfârșitul lunii ianuarie.Pentru detalii și comenzi vă rugăm să ne contactați pe email : m.luciank@yahoo.com-0773957286 , laur74@gmail.com”, este anunțul postat pe Facebook de către un co-autor.

Cartea, o monografie în toată regula, poate fi considerată o mărturie a dragostei față de Ardeal, de tradiții, de oameni care poartă în suflet bucuria marilor proiecte pentru zona în care s-au născut sau locuiesc.

Transilvania e fascinantă, de la peisajele pe care ni le înfățisează până la diversitatea culturală care ne provoacă să fim toți „artiști”, artiști ai „coabitării”.

În paginile cărții găsim imagini cu străzi, cu ziarele locale din Bistrița din perioada interbelică, cu costumele populare, obiceurile și tradițiile de odinioară.

De asemenea, monumentele emblematice, biserici, mănăstiri nu lipsesc, acestea fiind cheia către Poarta Transilvaniei.

Aceasta face parte din brandul județului, pentru că promovează exact ce este Bistrița pentru Transilvania: cale de acces, turism, posibilitate de dezvoltare.

Județul Bistrița-Năsăud, alături de Sibiu și Brașov face parte din Ruta cultural-turistică Porțile Transilvaniei”, un proiect din 2018 care a primit deja avizul de la Ministerul Economiei.

Printre cele mai importante obiective turistice , cuprinse în ruta cultural-turistică se află Piaţa Sfatului, Biserica Neagră, Biserica Romano-Catolică Sf. Petru şi Pavel sau Bastionul Ţesătorilor din Braşov, Muzeul ASTRA, Biserica Evangelică, Turnul Sfatului ori Muzeul Brukenthal din Sibiu, dar şi de Biserica Cuvioasa Paraschiva, Mausoleul Andrei Şaguna şi Casa Emil Cioran din Răşinari sau Centrul Istoric, Biserica Evanghelică şi Casa Argintarului din Bistriţa.