Potrivit unu raport emis de către poliţiştii din Bistriţa, infracţionalitatea la nivel de judeţ a înregistrat în cursul anului trecut un trend descendent, dar, numărul intervenţiilor cu privire la cazurile de violenţă domestică a crescut în mod alarmant.

Ceea ce este însă şocant, e faptul că mai mult de 200 de femei altoite de către bărbaţii acestora nu şi-au dat acordul cu privire la emiterea ordinului de protecţie, cu toate că poliţiştii dispuneau de toate instrumentele pentru a le proteja.

Aşadar, conform raportului emis de către autorităţi, comparativ cu anul 2019, în 2020 infracţionalitatea a scăzut, singurele cazuri în creştere fiind apelurile aferente violenţei în familie.

Peste 1.700 de cazuri de violenţă domestică

Potrivit IPJ BN, în 2019, ”numărul infracțiunilor prevăzute de Legea 217/2003-privind prevenirea și combaterea violenței în familie, a crescut de la 34 la 55 fapte”.

Concret, în 2020, autorităţile au înregistrat peste 1.700 de cazuri de violenţă domestică, ordinele de protecţie provizorii fiind emise, în genere, la oraş.

”În cursul anului 2020, polițiștii au fost solicitați să intervină la 1749 de cazuri de violență domestică și au fost emise un număr total de 164 de ordine de protecție provizorii din care 86 în mediul urban și 78 în mediul rural” se arată în raportul IPJ BN.

Dintre ordinele emise, un număr de 102 au fost prelungite de către judecători, fiind astfel transformate în ordine de protecţie.

Victimele au refuzat emiterea ordinului

Ceea ce a fost total neaşteptat este refuzul victimelor, peste 200, de a accepta emiterea ordinelor de protecţie,

”Au existat 220 de situații în care, deși a fost evaluat riscul ca iminent, victimele au refuzat emiterea ordinelor de protecție provizorii. Dintre acestea, 82 au fost în mediul urban și 138 în mediul rural” se arată în același raport al poliției bistrițene.

În ciuda faptului că anumite femei au acceptat până la urmă emiterea ordinelor respective, agresorii nu le-au respectat şi au continuat să le caute.

”În perioada analizată, polițiștii au constatat 53 de infracțiuni de nerespectare a ordinului de protecție provizoriu, 29 în mediul urban și 24 în mediul rural” explică IPJ BN.