Bistrița. Mai mulți copii au întâlnit, pe drumul care duce spre stația de microbuz, un urs care a coborât din Munții Rodnei și a dat târcoale comunei Maieru.

Primarul comunei, Vasile Borș, spune că nu e primul caz de acest fel, iar urșii au început să coboare tot mai aproape de casele oamenilor.

”Au început, din păcate, să coboare urșii și în zona noastră. Niște copii care locuiesc în zona Arinete, între Maieru și Anieș, apropiată de pădure, și care luni dimineața au pornit spre microbuzul care îi aduce la școală, s-au întâlnit cu ursul.

O fetiță mai curajoasă l-a filmat. Din fericire, nu s-a întâmplat nimic. Tot în aceeași zonă, credem că același animal, a intrat în grădina unei localnice. Se pare că a traversat satul Anieș dinspre Munții Rodnei spre cei ai Bârgăului”, a declarat primarul comunei Maieru, Vasile Borș, relatează Timp Online.

Bistrița. În drum spre școală cu ursul

Totodată, locuitorii susțin că este pentru prima dată în ultimii ani când un urs se apropie așa de mult de zona locuită din Maieru.

”Și aceasta pentru că numărul de urși pe care îl are România e prea mare. Numai în zona Anieș-Cormaia sunt peste 60 de urși monitorizați. Cred că, în toată țara, vor fi tot mai multe cazuri.

Oamenii sunt dezinformați că urșii nu mai au unde locui, dar nu e adevărat. Ursul are un anumit areal și cei mai puternici îi alungă pe cei mai slabi, iar aceștia coboară”, a mai explicat Vasile Borș.

Primarul a mai precizat că va lua legătura cu Ministerul Mediului pentru a găsi soluții cu privire la exodul urșilor din păduri. El a susținut că nu cere ca ei să fie împușcați, ci relocați în alte zone mai puțin uzitate de oameni.

De când fondurile de vânătoare sunt administrate de privați nu se mai poate bracona și sunt animale sălbatice cu care să se hrănească. Pe plan local nu putem face nimic pentru că legislația nu ne permite. Doar îi putem sesiza pe cetățenii din zonele unde apar urșii să fie foarte atenți”, a conchis Vasile Borș.