În Bistrița se vor putea construi în continuare blocuri mici cu trei până la șase apartamente pe suprafețe de teren între 700 mp și 2000 mp. Condițiile pe care le discută deja consilierii în comisiile de specialitate urmează să fie dezbătute și în plenul Consiliului Local.

Nicolae Pavelean, consilier local USR PLUS, face parte din Comisia de Urbanism. El a dezvăluit câteva dintre acestea într-o postare pe Facebook:

„Am participat la ședința de început de lună a Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local Bistrița. În cadrul acesteia, s-au dezbătut mai multe subiecte printre care și analiza propunerilor de îmbunătățire a unui proiect extrem de important pentru municipiul Bistrița. Este vorba despre proiectul de hotărâre privind aprobarea condițiilor pentru autorizarea construirii de locuințe mici (3 până la 6 apartamente / pe suprafețe de teren între 700 mp și 2000 mp), pe raza municipiului Bistriţa.

Un proiect absolut necesar în contextul în care s-a construit deja prea mult în mod haotic, trezindu-ne cu blocuri de apartamente în mijlocul unor cartiere de case.

Propuneri

În cadrul ședinței, pe lângă prevederile existente deja în proiect, cum ar fi obligativitatea asigurării unui minim de 1 loc de parcare pentru fiecare apartament construit sau numărul maxim de apartamente în funcție de suprafața terenului, am venit cu o propunere de îmbunătățire a acestuia, care prevede includerea cerinței ca persoanele fizice sau persoanele juridice care solicită autorizație de construire a locuințelor colective mici, să prezinte pe lângă celelalte documente necesare și un angajament de plantare a unui numar minim de „x” arbori, „x” reprezentând numărul egal cu numărul de apartamente construite. Ideea de la baza propunerii pornește de la a crea o obligativitate pentru cei care edifică construcţii pentru plantarea de copaci în vederea minimizării impactului ecologic al acestora. Ideea este deja aplicată cu succes în alte orașe din Romania și sunt sigur că se va bucura de susținerea întregului Consiliu Local”.

Primăria Bistrița, care dorește o altă perspectivă de urbanism

Primarul Ioan Turca a anunțat în ultima ședință a Consiliului Local de anul trecut câteva lucruri. Primăria va coopta cei mai buni arhitecți din oraș în comisia de specialitate. Nu se vor mai vinde spații comerciale fără să facă vizite în teren.

„Am solicitat retragerea punctului de pe ordinea de zi privind actualizarea Comisiei tehnice și de urbanism pentru ca, la următoarea ședință de Consiliu Local, să venim cu propuneri cât mai bune. Am avut anumite discuții și aștept răspunsuri din partea unor arhitecți foarte bine cotați, nu ca cei care sunt în actuala comisie de urbanism nu ar fi, dar, ținând cont de faptul că ne dorim ca în municipiul Bistrița abordarea urbanistică să fie cât mai bună, eu cred că avem nevoie de o expertiză pe măsură. De aceea, un tempo din acest punct de vedere cred că poate fi foarte lesne înțeles”, a spus primarul.