Conform lui Daniel Suciu, deputatul va cere Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale să identifice formula legală prin intermediul căreia comerţul cu porci să nu mai fie interzis, întrucât ”sunt sute de familii pentru care, a vinde un porc în perioada de iarnă, înseamnă a avea și lemne de foc și bani să-și trimită copiii la școală”.

Deputatul Daniel Suciu a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că până în momentul de faţă:

”măsurile acelea foarte dure de biosecuritate intrau doar în ceea ce privește exploațiile de porci”. ”Modificarea față de ceea ce era înainte se referă la exploatația necomercială. Știm cu toții că fermierul român are porci în ferma proprie, crotaliați frumos, iar această sintagmă – exploatația necomercială – îi interzice chiar pentru propria subzistență, să vândă un porc dintrte cei 3-4”.

Acesta a mai adăugat că:

”în fiecare UAT există circumscripție sanitară veterinară cu medic veterinar. Datoria medicului veterinar care are contract cu statul român este să facă toate aceste verificări inclusiv de respectare a tuturor regulilor. Să tratezi o gospodărie care are 6 porci la fel cu o fermă mare care are 2000 de porci ni se pare total deplasat.

Eu am discutat chiar și cum membri ai Comisiilor de Agricultură din Senat și Camera Deputaților. Efectul nu va fi acela că îi vom împedica pe țăranii români să crească porci, ci că în maxim doi ani de zile nu vom mai avea porc românesc pe masa de Crăciun”.

Conform deputatului, ”regulile de biosecuritate stabilite pentru cei care cresc de la 6 porci în sus nu le poate respecta nimeni”.

”Este nevoie să se găsească formula legală prin care țăranul român – acela unul din șapte care vinde un porc – să aibă posibilitatea să o facă în continuare cu respectarea tuturor regulilor sanitare pentru că acest ordin le interzice țăranilor români să își mai vândă porcul. Sunt sute de familii pentru care, a vinde un porc în perioada de iarnă, înseamnă a avea și lemne de foc și bani să-și trimită copiii la școală. Pe actuala legislație acest lucru nu se mai poate întâmpla”, a spus Daniel Suciu.