Prin decizia de a reduce numărul elevilor de la 28 la 24, în funcție de filierele educaționale, afectează grav liceele din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Baia-Mare.

Avocatul Poporului a luat atitudine și a a scris ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Oficialii instituției vor  să se mai gândească la consecințe.

Bistrița. Inspectoratele școlare tac și execută

Sorin Cîmpeanu a trasat sarcină tuturor inspectoratelor din țară în această privință. A cerut ca până la 1 februarie să transmită proiectele cu noul plan de școlarizare.

Astfel, Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud a și executat cererea ministrului.

Spre indignarea copiilor, părinților și a parlamentarilor se desființează 26 de clase a IX-a.

Printre acestea, se află două specializări extrem de îndrăgite de elevi: muzică de la Liceul Tudor Jarda și arhitectură de la Liceul de Arte Corneliu Baba.

La cel din urmă vin elevi și din alte județe, iar decizia e nejustificată, întrucât interesul copiilor e evident.

Situații similare se înregistrează și în județele Maramureș, Baia-Mare.

Ce drepturi încalcă Ministrul Educației

Avocatul Poporului consideră că decizia ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, încalcă grav drepturile la un sistem de educație predictibil.

Practic, aceasta ar urma să se transpună în următorul an școlar, iar copiii și-au făcut deja planuri pentru profilul liceal.

Directorii tac mâlc. Sunt puși de formă

Nici directorii unităților de învățământ nu spun nimic, deoarece sunt la mâna inspectorilor școlari generali.

Teoretic, ei cunosc situația cel mai bine. Sunt singurii care știu necesitatea filierelor din liceu.

Întrucât Legea 55/2020 a blocat toate angajările din sistemul de educație, iar concursul a fost doar pentru detașări, sunt numiți provizioriu. Un dosar cu șină, cu mai multe cereri și un interviu, atât li s-a cerut pentru a manageria o școală.

Printre documentele atașate la dosar, se află și o declarație prin care profesorul numit director cu detașare se obligă să scrie sunt de acord cu detașarea în funcție, înainte de 31.08.2021, la propunerea inspectorului general.