Conform primarului Ioan Turc, desfăşurarea evenimentului va avea loc între 23 – 26 decembrie, fiind organizate, într-un mod cu totul aparte, numeroase activităţi artistice dedicate perioadei de faţă, pe care bistriţenii le vor putea urmări de la fereastră sau de la balcon.

Directorul Centrului Municipal pentru Cultură „George Coşbuc”, Dorel Cosma, se face responsabil pentru propunerea organizării unui astfel de eveniment.

„Tocmai din cauza faptului că nu pot fi organizate evenimente cu participarea unui număr mare de oameni, am fost de acord, la propunerea domnului director Cosma, să mergem noi la dânşii. Totuşi, e Crăciun, vine Anul Nou, există un anumit spirit, chiar şi în vreme de război oamenii au dreptul să mai şi zâmbească. Cred că este oportună acceptarea ideii cu care Centrul Municipal pentru Cultură a venit şi cred că oamenii vor gusta în mod favorabil, evident, ceea ce se pregăteşte.

Această Caravană urmează ca să ajungă în cartierele aparținătoare, în anumite puncte din municipiul Bistrița. Pot să iasă bistriţenii inclusiv la balcon, nu se vor crea aglomerări, în niciun caz, tocmai datorită faptul că acea maşină va merge din loc în loc, după un program prestabilit. A nu face absolut nimic de Crăciun nu cred că este soluţia corectă. Nu doresc să trec cu vederea că suma solicitată a fost considerabil mai mare.

Inițial, Palatul Culturii a venit cu o solicitare de 100.000 de lei. Noi am redus suma la jumătate, respectiv 50.000 de lei. Eu cred că oamenii pot să primească din partea Primăriei Bistrița o mică atenție”, a declarat primarul Ioan Turc în timpul ședinței Consiliului Local Bistrița.

Conform consilierului Doina Macarie, având în vedere situaţia bugetară diminuată, un astfel de eveniment este cu atât mai oportun. Totodată, la solicitarea consilierului Ştefania Stere, directorul Centrului Municipal pentru Cultură Bistriţa, Dorel Cosma, a oferit detalii cu privire la organizarea evenimentului de faţă.

„Cred că într-o situație atât de dificilă pe care nu doar poporul nostru, ci lumea întreagă o traversează, cultura nu trebuie stopată, fiind poate unul din puținele elemente prin care ne afirmăm existența pe acest pământ. Un popor fără cultură este un popor inexistent.Nu am spus-o eu, au spus-o mulți alții înaintea mea. Caravana Crăciunului vine să răspundă acestei etape. În momentul în care nu putem să facem manifestări ample prin care să aducem lumea întreagă a municipiului la marcarea unui eveniment deosebit de important din religia noastră, cred că modalitatea aceasta prin care vom încerca să ajungem în cartierele din municipiu este oportună”, a declarat Cosma.

De asemenea, directorul Centrului a mai menţionat faptul că un număr de trei autovehicule vor forma caravana de faţă, respectiv, două microbuze şi o maşină cu platformă pe care vor fi amplasate ecrane de dimensiuni mari. Astfel, artiştii vor susţine multiple spectacole de colinde, obiceiuri şi tradiţii specifice sărbătorilor de iarnă, de aproximativ 20 de minute fiecare, în diverse puncte ale judeţului.

Potrivit informaţiilor, „Caravana Crăciunului” va ajunge în toate cartierele municipiului Bistriţa, dar şi în localităţile componente.