Din păcate, aceste imagini surprinse de inspectorii instituţiei noastre pe Someşul Mare reprezintă situaţia multor râuri din România. Ele sunt, de fapt, mostre ale lipsei bunului simţ, nepăsării şi neglijenţei oamenilor, care nu înţeleg că acest tip de comportament neadecvat se reflectă în calitatea propriei vieţi. Inspectorii noştri au luat la pas malurile râului, în localităţile Şanţ, Rodna, Maieru şi Sângeorz-Băi din judeţul Bistriţa-Năsăud. Au întâlnit primari deznădăjduiţi că nu pot asigura curăţenia în localităţile lor, oricâte eforturi realizează”, au transmis cei de la ABAST

Chitanța l-a dat de gol pe unul dintre cetățeni

Primarul orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgâu, a găsit o chitanță printre gunoaie și astfel l-a identificat pe unul dintre cetățenii care au aruncat gunoiale. S-a decis, astfel, să-I returneze gunoiul în curte, drept sancțiune.

De asemenea, Primăria comunei Șanț a început o nouă campanie de ecologizare a Someșului Mare.

ABAST atrage atenția că această meteahnă păguboasă, de a duce gunoiul la râu, trebuie să înceteze.

Stimați cetățeni, pe lângă poluarea creată, aceste deșeuri pot provoca inundații, prin blocarea secțiunilor de scurgere ale podurilor și podețelor.

Conform legislației în vigoare, primăriile sunt direct responsabile de gestionarea deșeurilor în arealul administrat.

Însă, mai presus de prevederile legale, această obligație revine fiecărui cetățean, a transmis pe pagina oficială de Facebook, instituția mai sus amintită.

În spiritul acțiunii de ecologizare, doi artiști plastici din Cluj au pictat Liceul de Artă cu imaginea Someșului, pentru a sublinia importanța acestei resurse naturale pe care Transilvania o are.