Potrivit datelor furnizate de procurori, ceea ce ar fi trebuit să prezinte o bucurie pentru tânăra familie care aștepta venirea pe lume a bebelușului s-a transformat într-o dramă. Așteptarea părinților a durat patru ani, iar acum s-au constituit părți civile în dosarul aflat pe masa judecătorilor.

Ce acuzații i se aduc medicului ginecolog

Ginecologului i se impută că în ianuarie 2016, a consultat superficial pacienta care urma să nască și nu a luat măsuri ca aceasta să nască prin cezariană, lucru care a condus asfixierea mecanică a micuțului care trebuia să vină pe lume.

Din culpă, a efectuat în mod incomplet şi superficial examenul clinic al persoanei vătămate (persoană majoră, de sex feminin, însărcinată), internată de urgenţă, prin aceea că a omis să procedeze la stabilirea situaţiei fătului în uter şi la luarea măsurătorilor pelviene şi ale fătului, ceea ce a determinat omisiunea din partea medicului a constatării diagnosticului de pelvis anatomic strâmtat transversal, afecţiune incompatibilă cu naşterea pe cale vaginală şi care a condus la încetinirea progresiei fetale şi la asfixia mecanică a fătului cu lichid amniotic pe perioada expulziei, fiind astfel împiedicată instalarea vieţii extrauterine a fătului”, se arată în actul de trimitere în judecată emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud,  publicat pe site-ul instituției.

Ce riscă medicul și Spitalul de Urgență Bistrița

Deși drama familiei care a pierdut copilul înainte să vină pe lume nu poate fi ștearsă printr-o condamnare sau prin daune morale, părinții așteaptă să se facă dreptate, în primul rând, pentru ca aceste situații să nu se mai repete.

Chiar dacă sunt oameni, medicii nu au voie să greșească, este primul lucru pe care îl aud încă de pe băncile facultății.

Dacă va fi considerat vinovat, doctorul ginecolog riscă închisoarea de la 3 la 7 ani, plus plata despăgubirilor către familie, cu titlu de daune morale, în solidar cu Spitalul de Urgență Bistrița.

Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive se bucură de prezumția de nevinovăție.