Expoziția din Bistrița aduce în prim plan  obiecte de cult provenite din vechea Bazilică Dominicană din Rodna. Acestea au fost distruse chiar de Paște, în anul 1241.

Bistrița-Năsăud. Expoziție unică la Muzeul Mineritului

Expoziția va fi deschisă până la data de 20 mai, transmit organizatorii. Ei precizează că surpinde aspecte unice, surprinse din istoria medievală din Rodna.

În secolul al XIII-lea, era un important centru minier de exploatare a argintului, situat pe domeniul reginei şi populat cu colonişti germani. Cu toate acestea, reperele documentare cu privire la lăcaşul de cult sunt relativ sărace, alcătuite din câteva menţiuni în izvoarele vremii la care se adaugă relatările din perioada administraţiei habsburgice şi documentele vizuale din prima jumătate a secolului al XIX-lea, au precizat organizatorii, într-un comunicat remis Agerpres.

Piese-cheie

Obiectele de cult, expuse publicului, înfățișeazză universul liturgic local menit să dăinuie peste veacuri: Sfântul Potir, acoperământul pentru Sfânta Taină, cădelniţa, sfeşnicul pentru masa din altar, candela pentru untdelemn, linguriţa pentru împărtăşanie, crucea cu postament, căldăruşa pentru aghiasmă şi alte obiecte utilizate în timpul ritualurilor bisericeşti (dulăpiorul pentru păstrat tămâie, perniţa pentru spovedanie etc.), au transmis oficialii instituției de cultură, pentru sursa citată.

Cetatea Rodnei, punct de atracție turistică

De curând, județul Bistrița-Năsăud a fost inclus în circuitul turismului național. Cetatea Rodnei reprezintă principalul punct de atracție turistică.

Cetatea Rodnei e atestată documentar la 1235, dar urmele de vieţuire pe aceste meleaguri sunt mult mai vechi, dacă luăm în calcul toporul de piatră neperforat vechi din jurul anului 300 a. Chr. La acest moment, vizitele la instituțiile de cultură se fac cu respectarea măsurilor impuse de pandemie. Purtarea măștii de protecție și distanțarea socială sunt obligatorii.

Mai multe muzee din țară au decis să organizeze evenimente on-line, pentru a evita răspândirea infecției cu COVID-19.

Cu toate acestea, atât artiștii cât și cei cărora le sunt dedicate evenimentele culturale spun că nu se compară cu emoția actului de cultură live.