În cursul zilei de ieri, sute de persoane din Telciu, din Bistriţa-Năsăud, s-au adunat în faţa Centrului de Informare Turistică pentru a participa la o întâlnire cu primarul Sever Mureşan, fiind nemulţumiţi de faptul că factura pentru apa potabilă de care dispun este imensă, respectiv, facturată cu 9 lei/mc. Potrivit oamenilor, o parte dintre persoane au de plătit chiar si sume de 1600 de lei.

Astfel, cetăţenii i-au cerut primarului Sever Mureşan să excludă comuna din ADI Apă-Canal deoarece în caz contrar, vor organiza un referendum pentru a îl demite.

Primarul Sever Mureșan a ţinut să facă următoarele precizări

”În 2007, am fost printre cele 47 de UAT-uri care am aderat la acest ADI. Acum sunt 59 de UAT-uri, inclusiv Consiliul Județean. De ce au venit mai mulți în ADI? Pentru că au accesat fonduri europene pentru apă și canalizare.

Pentru că dumneavoastră nu vreți să mai rămânem în ADI, va trebui să studiem cu juriștii pe care îi avem varianta de a ne retrage din ADI. Orice proprietate publică nu poate fi vândută, ea este concesionată și închiriată, iar Consiliul Local, în 2015 sau 2016, a dat în concesiune sistemul de apă pentru o perioadă de 5 ani de zile. Tocmai datorită nemulțumirilor oamenilor și de la acea dată.

Anul acesta expiră perioada de 5 ani de zile, se va întruni Consiliul Local și va hotărî. Trebuie să respectăm legislația, dar nu împotriva oamenilor”, a spus primarul.

”Noi am făcut parte dintr-un proiect european care este monitorizat 5 ani de la recepție, iar recepția a fost în septembrie anul trecut. Trebuie să vedem ce implicații financiare are această retragere pentru că nu vreau să ni se pună în cârcă 30-40 de milioane de euro.

La noi nu s-au făcut investiții mai mari de 1 milion de euro fiindcă tot am făcut noi din buget local. Această hotărâre de retragere din ADI Apă canal nu cred că va fi asumată de 15 oameni din Consiliul Local fiindcă implică foarte mulți bani și va trebui să organizăm un referendum local ca să decidă comuna dacă vrea retragerea din ADI”, a spus Sever Mureşan.

Acesta a sfătuit persoanele care nu deţin contracte cu Aquabis să nu plătească facturile până în momentul în care situaţia va fi lămurită.