Mai mulți fermieri din Bistrița-Năsăud se plâng de animalele sălbatice ce au distrus culturile lor. Ei solicită statului să vină cu soluții cât mai rapide: ori să-i despăgubească sau să fie ucise animalele sălbatice.

Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud a înregistrat în 2020 peste 95 de procese de evaluare a pagubelor produse de animalele sălbatice la culturile fermierilor. Lupii, urșii și mistreții au făcut ravagii în culturile oamenilor din județ, iar statul nu a făcut nimic, până acum, în rezolvarea acestor probleme.

Comisii pentru constatarea pagubelor produse de animalele sălbatice

În 2019, au fost constituite 109 de comisii în vederea constatării pagubelor create de animelele sălbatice, culturilor agricole și silvice. Fermierii din Bistrița-Năsăud vor putea primi despăgubiri conform Legii nr. 1679/2008 și nr. 407/2006.

Comisiile au fost reprezentate de membri ai Direcției pentru Agricultură, în colaborare cu Garda Forestieră și Agenția pentru Protecția Mediului.

Bistrița-Năsăud dispune de o suprafață agricolă de 297.738 ha, ceea ce reprezintă 55,5% din suprafața totală a județului.

Suprafața terenului arabil este de 91.473 ha, iar suprafața agricolă aparține în cea mai mare parte sectorului privat. Terenurile de pășuni și fânețe naturale au o suprafață de 198.754 ha, iar totalul terenurilor neagricole este de 238.111 ha.

Ce soluții au fermierii

Până când statul va găsi soluția potrivită pentru rezolvarea problemelor cu animalele sălbatice, fermerii trebuie să se descurce singuri.

Din nefericire, nu prea sunt multe variante în vederea ținerii la distanță a animalelor sălbatice. Împrejmuirea culturilor este foarte costisitoare și aproape imposibil de realizat. Folosirea metodei de a-i speria necesită anumite dispozitive special concepute, iar prețul lor este unul foarte ridicat.

Porcii mistreți invadează culturile fermierilor

Conform unor analize oficiale, în țara noastră există, la momentul actual, peste 81.000 de capete de porci mistreți. Fermierii susțin că numărul este mult mai mare, deoarece pagubele produse sunt revoltătoare.

Doar în 2020, peste 20% din producția de porumb a fot pusă la pământ de porcii mistreți.