Noi cazuri de pestă porcină africană au fost confirmate, la finele anului trecut, la porci mistreți de pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud. Prefectul Stelian Dolha a anunțat că autoritățile vor demara o campanie pentru prevenirea răspândirii acestei boli și la porcii domestici.

La propunerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, la data de 31 decembrie, prefectul judeţului, Stelian Dolha, a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor, pentru stabilirea unui plan de măsuri pentru controlul și combaterea pestei porcine africane la porcii domestici de pe raza județului Bistrița-Năsăud.

În acest sens, marți, Comitetul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit într-o nouă ședință pentru a stabili modul în care se vor desfășura acțiunile de monitorizare și prevenție a răspândirii cazurilor de pestă porcină africană atât în rândul mistreților, cât și în rândul porcilor domestici.

Ce spune prefectul Stelian Dolha

„Dacă în planul de măsuri scrie că trebuie să facem un control amănunțit, la pas, al fondului de vânătoare, atunci o să îl facem. Să luăm fiecare fond de vânătoare și să-l controlăm. Pentru că, dacă avem un caz de pestă porcină la mistreți, șansele ca acestea să mai fie în apropiere sunt foarte mari. Mă îngrijorează posibilitatea de răspândire la porcul domestic și cred că trebuie să luăm toate măsurile de prevenție necesare”.

Ca urmare a deciziilor luate în urma discuțiilor, se vizează constituirea unor echipe mixte, formate din reprezentanții fondurilor de vânătoare, reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale afectate, ai personalului silvic și ai celui din cadrul Direcției Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care să efectueze misiuni de patrulare în fondurile de vânătoare. În urma acestor misiuni, vor fi întocmite documentele constatatoare cu privire la cazurile de mortalitate în rândul mistreților.

La vânătoare de mistreți

„Printre măsurile prevăzute de planul adoptat pentru zonele în care au fost confirmate cazuri de PPA la mistreți, se numără vânarea, în termen de 60 de zile, a mistreților, prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, urmând ca mai apoi să fie testați atât virusologic, cât și serologic; de asemenea, se vor efectua inspecții/patrulări zilnice de către gestionarii fondurilor de vânătoare, dar și supravegherea exploatațiilor de porci domestici din zona infectată.”

De asemenea, reprezentanți ai Instituției Prefectului județului Bistrița-Năsăud și ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor vor desfășura campanii de informare a populației și vor distribui materiale informative la primării și cabinete veterinare.

Zonele infectate sunt: localitățile Agrișu de Jos, Agrișu de Sus, Beudiu, Bidiu, Bozieș, Bretea, Chețiu, Chintelnic, Chiraleș, Coasta, Cristur-Șieu, Dumbrava, Enciu, Feleac, Figa, Malin, Nușeni, Podirei, Rusu de Sus, Rusu de Jos, Sâniacob, Șieu-Odorhei, Șieu-Sfântu, Șintereag, Șintereag-Gară, Șirioara, Vița.

Zona tampon este formată din localitățile Apatiu, Arcalia, Blăjenii de Jos, Beclean, Blăjenii de Sus, Caila, Chiochiș, Chiuza, Cireșoaia, Crainimăt, Cociu, Coldăru, Corvinești, Florești, Lechința, Matei, Măluț, Mogoșeni, Săsarm, Sigmir, Strugureni, Șieu-Măgheruș, Tăure, Țigău, Țentea, Vermeș, Valea Măgherușului.