În cursul zilei de ieri, pădurea din Şesul Orheiului din Bistriţa a fost asaltată de persoane din mai multe judeţe care au aflat că laleaua pestriţă a înflorit, motiv pentru care au venit să o vadă şi să o fotografieze.

În ciuda gropilor pline cu apă, şoferii nu s-au lăsat speriaţi şi s-au deplasat cu maşinile până în pădurea plină cu bălţi şi noroi în urma ploilor torenţiale.

După ce au reuşit, într-un final, să găsească un loc de parcare, aceştia au pornit în căutarea florii care este bine ascunsă printre alte plante.

Ciprian Samoilă: „Sunt intrigat de ce rezervația se cheamă cu narcise și, de fapt, avem lalele pestrițe”

Ciprian Samoilă de la Asociaţia „Harta Verde România” a vorbit pentru timponline.ro despre impactul asupra ariei protejate.

”Habitatul propice pentru laleaua pestriță este unul umed. Cât timp se păstrează umiditatea în sol, speciei o să-i meargă bine. Pe de altă parte, dacă oamenii doar intră, vizitează, observă, conștientizează, se educă, eu zic că poate fi bine. Consider că cea mai bună protecție este făcută tot de către oameni pentru că ei afectează habitatul în momentul în care intră și culeg lalelele.

Din ce observ, obiceiul acesta a cam dispărut. Copiii mei au primit instrucțiuni să nu culeagă. Copiii nu prea știu despre reguli decât dacă li se spun. Laleaua pestriță o va duce bine aici cât timp regimul hidric îi va permite. Când nu, va dispărea. Acum eu sunt intrigat de ce rezervația se cheamă cu narcise și, de fapt, avem lalele pestrițe. Eu cred că aici au fost narcise și au pățit ceea ce urmează să pățească cele de la Mogoșeni.

Laleaua pestriță a ieșit și acolo, deci acesta nu e singurul din județ, iar undeva peste o lună va ieși și narcisa sălbatică. Ele succed în apariții. În momentul în care va intra plugul și va ajunge la bulbi, se va termina totul. Din fericire, aici nu există acest risc. Oamenii, dacă se rețin de la a le culege și a le călca, nu cred că va fi o problemă”, a spus el.

Laleaua pestriţă trebuie protejată

În opinia acestuia, pentru ca laleaua pestriţă să poată fi cu adevărat protejată, este nevoie de mai multe poteci tematice şi de o bună organizare a custozilor.

”Ce văd eu că ar trebui să se întâmple aici ar fi un turism organizat, adică pleacă un grup de oameni din punctul A în punctul B pentru că Pădurea din Șes oferă mai mult decât lalele acum. Ai și alte specii primăvăratece, o grămadă de păsări care își fac cuibul în pădurea de stejari – care e o pădure plantată, se vede după modul de dispunere – dar turismul acesta dezorganizat, în principiu, nu prea e benefic pentru că nu știi ce face lumea. Din ce văd eu, custozii nu vin aici.

Bănuiesc, nu sunt sigur, că custodia e în curtea Agenției pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Din ce știu, au doar doi reprezentanți în județ și pot să pun rămășag că nu lucrează în week-end când vine lumea. Altă structură de verificare nu e, poate doar Garda de Mediu dacă e să vină și să vadă dacă se încalcă vreo legislație de mediu, dar nici ei nu lucrează la sfârșit de săptămână”, a spus Ciprian Samoilă.

Perioada de înflorire a acestei flori durează două săptămâni.