Stelian Dolha, prefectului județului Bistrița, a tras un semnal de alarmă și e îngrijorat de faptul că, în marile magazine nu se respectă regulile sanitare.

Demnitarul a precizat că nu sunt oameni care să ia temperatura și nici care să controleze aglomerația din magazine.

”Incidența la Bistrița este într-o ușoară scădere. Eu sper să rămână plafonată la 4 și ceva și să o ducem așa până după sărbători, când ar trebui să o scădem pentru că-mi doresc să ieșim din scenariul acesta de week-end.

După sărbători sper să ne relaxăm și să nu mai avem această aglomerație mare, dar nu o să fie ușor. După întâlnirile pe care le-am avut cu marile magazine, nu se respectă nimic. De acum vor veni sfârșiturile de săptămână aglomerate că se apropie sărbătorile pascale ortodoxe și greco-catolice”, a precizat prefectul județului.

Dolha: Trebuie aplicate regulile impuse de autorități

Prefectul a precizat că a transmis un mesaj oficial tuturor magazinelor mari foarte aglomerate prin care le cere respectarea regulilor. Totodată, el a mai spus că după sărbători, numărul de cazuri ar putea să crească considerabil datorită nerespectării regulilor.

,,Mi-au făcut promisiuni că o se ocupe. Le-am trimis tuturor o circulară personalizată să aplice codul de bună practică pentru că magazinele mari sunt foarte aglomerate. Nu este om care să ia temperatura, care controlează aglomerația din magazin, nu avem aproape nimic la ei, mai puțin poate Selgros, care a încercat, în linii mari, să se conformeze și să păstreze încărcătura de siguranță, dar, în rest, nimeni nu mai respectă nimic.

Nu e ok pentru că asta o să ne coste pentru că după sărbători s-ar putea să crească foarte tare incidența și o să avem cu toții de suferit”, a declarat prefectul Stelian Dolha.

Controale prea aspre la cei din HoReCa

De asemenea, Stelian Dolha a vorbit și despre modul în care angajatorii din HoReCa sunt controlați de către autorități. El a precizat că trebuie să existe un grafic bine pus la punct în momentul în care autoritățile controlează restaurantele.

”Am vorbit și cu organele de control pentru că, din discuțiile pe care le-am avut cu HoReCa, s-au dus câte trei instituții pe zi la o terasă. Au plecat polițiștii, au venit polițiștii locali, au plecat ei, a venit DSVSA.

E prea mult. Chiar riscă restaurantele să rămână fără clienți. Nu! Am stabilit cu ei un lucru să existe un grafic al acestor controale. Eu nu spun să nu le facă, dar nu sub forma aceasta să meargă câte trei echipe la aceeași unitate fiindcă îi sufocăm pe cei din HoReCa. Pe de altă parte, i-am îndemnat și pe ei să mă sune când simt presiunea controlului și mă sună. Nu mă transform eu într-un aparător al industriei HoReCa, dar, dacă pot să îi ajut, o fac cu drag”, a conchis el.