Conform primarului Ioan Turc, pe data de 7 februarie, Primăria Bistriţa va inaugura un centru de vaccinare dedicat exclusiv cadrelor didactice. Centrul de faţă va funcţiona în cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU Bistriţa), pe Dobrogeanu Gherea nr. 15.

Potrivit primarului Ioan Turc, centrul de faţă dispune de absolut toate dotările necesare şi respectă cu stricteţe normele în vigoare.

„Aici se vor vaccina profesorii. Noi din proprie inițiativă am pregătit acest centru de vaccinare, fără să ne ceară nimeni”, a declarat primarul Ioan Turc, la Bistrițeanul LIVE.

Peste 120.000 de cadre didactice vor avea prioritate

Având în vedere faptul că pe data de 8 februarie şcolile îşi vor deschide uşile, peste 120.000 de salariaţi din învăţământ care vor intra în contact direct cu elevii, vor avea prioritate la imunizare înainte de data anterior menţionată.

Potrivit ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pentru identificarea unei soluţii viabile în acest sens, acesta va miza pe strânsa colaborare cu coordonatorul campaniei de vaciinare.

În momentul de faţă, cadrele didactice care doresc să se imunizeze întâmpină dificultăţi întrucât acestea nu reuşesc să se programeze pe platforma destinată vaccinării, iar cei care reuşesc constată adesea faptul că locuri disponibile sunt abia în luna martie sau aprilie.

Potrivit președintelui Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache „este o contradicție între ce se întâmplă la nivel societal – arătăm înspre ei că nu vor să se vaccineze, însă când vor să se vaccineze nu au posibilitatea”.

Cuvântul sindicatelor

„Treaba este delicată. Ce este îmbucurător este faptul că, dacă acum câteva zile procentul celor care doreau să se vaccineze era undeva la 50 la sută, din informațiile pe care le avem acest procent a crescut semnificativ.

Acum oamenii chiar vor să se vaccineze, numai că surpriza lor este asta – nu pot să se înscrie, sau se pot înscrie peste o lună jumătate sau două, și sunt unii cărora le este teamă să meargă la școală dacă nu se vaccinează,” a declarat pentru HotNews.ro Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

„Trebuie găsită o soluție la nivel de guvern pentru că toată lumea a clamat pe bună dreptate – ce facem, copiii au stat atât timp acasă. Acum guvernul trebuie să găsească o soluție, să facă efortul astfel încât profesorii să fie vaccinați.

Un profesor va veni în contact zilnic cu peste 100 de elevi și riscul este destul de mare. Este chiar o cerința publică a FSLI că guvernul sa facă efortul de a achiziționa mai multe doze de vaccin. Ar fi regretabil să vedem că unii nu vor merge la școală de teamă – și nu pot fi acuzați de nimic – și guvernul să nu le poată pune la dispoziție vaccinul. Mai sunt 2 săptămâni practic (până la începerea școlii – n.r.), cu o săptămâna înainte ar fi perfect dacă s-ar găsi o variantă de suplimentare,” a mai spus acesta.

Totodată, şi Marius Nistor, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret” este de părere că mesajul transmis de către autorităţi „a fost puțin confuz” în ceea ce priveşte prioritizarea cadrelor didactice.

„Programările pe care au reușit să le facă unitățile de învățământ sunt în mare parte în lunile martie și aprilie, trebuie ca lucrurile să fie urgentate și identificate soluții cât mai rapid cu putință. Nu depinde de noi, sunt decizii pe care le iau cei care se ocupă de campania de vaccinare.

Trebuie să recunosc că mesajul lor a fost puțin confuz, pentru că dacă în prima fază se spunea că personalul din invatamant este vital și vor avea prioritate, ulterior s-a venit cu o altă declarație, că nu există o campanie de vaccinare a cadrelor didactice, ele intră în etapa a doua alături de celelalte categorii. Dar eu cred că ne dorim cu toții același lucru – ca școala să înceapă și să fie un mediu sigur”, a precizat Marius Nistor, președintele „Spiru Haret”, pentru HotNews.ro.

„Totul va depinde până la urmă de dozele de vaccin care vor fi livrate. Categoric suntem de acord cu ce își dorește ministrul Educației, am cerut și noi același lucru, că ar trebui să existe o prioritizare a cadrelor didactice. Suntem o categorie care va intra în prima linie și ne dorim ca școala să fie un mediu sigur”, a mai spus el.

Redacţia EvzT a încercat să intre în legătură telefonică cu primarul Ioan Turc şi ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, însă aceştia nu au fost disponibili.