Pentru a vedea cât au de plătit, bistrițenii pot intra pe site-ul Global Pay, al primăriei, unde pot observa dacă a crescut sau nu impozitul pentru clădirea nerezidențială. În cazul în care acesta are o valoare foarte mare, atunci înseamnă că raportul de evaluare a spațiului a expirat și trebuie refăcut de urgență. Rapoartele de evaluare sunt valabile doar dacă întocmite de experți evaluatori autorizați.

Conform publicației „TimpOnline.ro”, Camelia Morar, șef serviciu la Direcția de Venituri a Primăriei Bistrița precizează că unele impozite pot fi foarte mari:

„Atrag atenția persoanelor fizice și juridice să se intereseze dacă nu a expirat cumva termenul în care trebuie să-și facă reevaluările spațiilor. Să se intereseze, să ne contacteze și chiar să vină aici pentru a nu se trezi cu niște sume la impozit uriașe dacă nu aduc raportul de evaluare până în 31 martie 2021. Persoanele fizice trebuie să își refacă rapoartele de evaluare a spațiilor din 5 în 5 ani, iar cele juridice din 3 în 3 ani. Sunt multe rapoarte care au expirat, dar mai este timp să se facă o reevaluare până la 31 martie 2021 și se recalculează impozitul.”

Prevederi ale Codului Fiscal

Actualizarea valorii de impozitare pentru persoanele juridice se face la fiecare 3 ani iar persoanele fizice la fiecare 5 ani. Valoarea se calculează în baza unui raport de evaluare emis de un expert evaluator autorizat ANEVAR.

Codul Fiscal,prevede că, atât persoanele fizice, cât și cele juridice datorează statului un impozit pe clădirile cu destinație nerezidențială cuprins între 0.2% – 1.3% din valoarea impozabilă. Valoarea exactă pentru impozitul pe clădire se stabilește de către primăria fiecărei localități în această marjă.

Dacă nu este actualizată valorea de impozitare la termenele stabilite în Codul Fiscal, statul va încasa un impozit majorat pentru neactualizarea valorii de impozitare astfel:

persoanele juridice vor plăti un impozit de 5% din valoarea din evidențele fiscale anterioare;

persoanele fizice vor plăti un impozit de 2% din din valoarea din evidențele fiscale anului anterior.

Rapoartele de evaluare trebuie să conțină dovada că rezultatele evaluării au fost înregistrate în baza de date cuprinzând valorile impozabile ale clădirilor, gestionată de Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR).