Aproximativ 4000 de hectare din domeniul public al comunei Rodnei, din Bistriţa şi 300 de hectare din proprietate privată, sunt administrate prin Ocolul Silvic Valea Ilvei, care înglobează comunele Rodna, Lunca Ilvei, Măgura ILvei și Ilva Mare.

Consiliul director al Asociaţiei Proprietarilor de Pădure Valea Ilvei a fost desemnat în cadrul primei întruniri a Adunări Generale a asociaţiei.

Nemulţumirea consilierilor locali

Format din 19 membri, consiliul director reuneşte 18 persoane din partea UAT-urilor componente şi un şef de ocol ales prin vot deschis.

În acest sens, propuneri au venit din partea fiecărei din asociaţie, comuna Ronda având dreptul la 4 membri. Nu a trecut mult timp iar consilierii locali nu au întârziat să îşi exprime nemulţumirea cu privire la acest aspect.

Concret, aceştia sunt de părere că în primă fază, numirea reprezentanţilor trebuia să se desfăşoare mai întâi în Consiliul Local, prin vot, cu toate că toţi consilierii fac parte din Asociația Proprietarilor de Pădure şi au drept de vot în cadrul AGA.

„Salutare, am promis că vă țin la curent cu activitatea din Consiliul Local. Pe lângă proiectele noi pe care le voi depune, trebuie să vă prezint și situația legată de numirile reprezentanților în ocolul silvic.
Așa cum poate știți, padurile comunei Rodna sunt administrate împreună cu alte comune de Ocolul Silvic Valea Ilvelor.

În ultimele săptămâni, s-a discutat numirea reprezentanților în colegiul director.

Atât primarul Grapini cât și ceilalți primari au refuzat să supună la vot în consiliul local numirea reprezentanților și fiecare a venit cu o listă ce nu trecuse prin Consiliul local.

Pentru că majoritatea consilierilor din Rodna au atras atenția cu privire la faptul că nu este legal, s-a anulat prima hotărâre a asociației și s-a întrunit din nou, modificându-se statutul astfel încât să nu mai fie nevoie de un vot în Consiliile locale.

Pentru că la Rodna nu s-a ținut cont de voința majorității și partidele care fomează această majoritate nu au putut numi reprezentanți, luăm în calcul să obținem anularea hotărârii pentru a se face aceste numiri în Consiul local, pentru că este vorba despre administrarea unor bunuri din domeniul comunei Rodna“, a transmis Alexandra Boldiș, unul dintre consilierii din opoziție.

Cuvândul primarului

Consilierii PNL-USR sunt nemulţumiţi de alegerea în consiliu a primarului Valentin Grapini, Bodriheic Alexandru, Cozonac Lazăr și Slăvoacă Grigore. În opinia edilului, nemulţumirile consilierilor USR şi PNL se datorează faptului că vor să amestece politicul în deciziile asociaţiei.

„S-a votat nominal fiecare membru, de către cele 90 de persoane cu drept de vot din AGA și fiecare a obținut un anumit număr de voturi, apoi s-a constituit consiliul director. Cei de la PNL și USR vor să conteste acest vot. Ei au invocat codul administrativ, dar acesta nu se aplică fundațiilor și asociațiilor. Așa spune statutul. Ei vor să bage politicul în Ocolul Silvic, dar aici nu se ține cont de partide politice. Modul lor de abordare este denigrator și mincinos“, a declarat primarul Valentin Grapini.

În urma discuțiilor pe această temă, Primăria Rodna a publicat și procesul verbal al întrunirii, cu toate explicațiile și detaliile desfășurării ședinței și a procesului de vot.

„Buna ziua,
Datorită discuțiilor apărute în mediul online referitor la întrunirea Adunării Generale a Asociației Proprietarilor de Pădure Valea Ilvei din data de 11.01.2021, vă punem la dispoziție procesul verbal al sedinței.
Vă aducem la cunoștiință faptul că unii consilieri dezinformeaza și aduc în atenția publică informații inainte de a verifica veridicitatea lor.
Vă rugăm citiți cu atenție procesul verbal încheiat cu ocazia întrunirii Adunării Generale a Asociației Proprietarilor de Pădure Valea Ilvei din data de 11.01.2021 și trageți concluzile“, este mesajul transmis de Primăria Rodna.