Potrivit primarului municipiului Bistrița, domnul Ioan Turc, acesta va depune eforturi pentru schimbarea legislației cu privire la locuințele ANL.

Demersurile edilului se vor concentra în mare parte pe felul în care imobilele respective pot fi eliberate în situația în care se observă că persoanele care le au în proprietate mai dețin și alte imobile sau le-au subînchiriat. Conform primarului, la ora actuală în Bistrița există deja semnalate astfel de situații.

Ioan Turc: oricine se înregistrează la Finanțe ca plătitor de impozite pentru o altă locuință să restituie locuința ANL către Primărie

Avem probleme în ceea ce privește locuințele ANL. Din nefericire, legislația din acest punct de vedere este una absolut nesatisfăcătoare. Eu îmi propun să mă sindicalizez cu primarii de municipii reședință de județ.

Astăzi, degeaba identifici că cineva nu locuiește acolo, că este subînchiriat apartamentul sau că este nefolosit, pentru că nu poți să îi faci nimic, ești legat la mâini. Mai mult decât atât, prețul pe metru pătrat al locuințelor construite în sistem ANL este foarte mare, un motiv pentru care oamenii nu se înghesuie să își cumpere apartamentele și astfel noi rămânem blocați.

Eu cred că principala modificare trebuie să fie următoarea: oricine se înregistrează la Finanțe ca plătitor de impozite pentru o altă locuință să restituie locuința ANL către Primărie. Să nu uităm că aceste locuințe au fost atribuite oamenilor cu posibilități financiare, adică cu cât ai avut un venit mai mare, cu atât punctajul a crescut.

Între timp, acești oameni și-au construit case sau și-au cumpărat apartamente. Astfel, aceștia ar trebui să fie obligați să restituie locuința către Primărie. Sute de locuințe ar redeveni libere și ar putea fi date altora”, a declarat primarul Ioan Turc la Bistrițeanul Live.

Până în momentul de față, în municipiul Bistrița au fost ridicate un număr de aproximativ 800 de locuințe ANL.