În cursul serii de ieri, peste o sută de locatari de pe străzile Compozitorilor, Dinu Lipatti, Darius Pop, Uverturii, Adrian Pintea, Muzicii, Corneliu Botoș, Sergiu Celibidache și Constantin Brăiloiu s-au mobilizat în faţa Primăriei Bistriţa pentru o nouă dezbatere publică cu privire la aprobarea PUZ prin care s-ar ridica mai multe blocuri cu şase etaje, 350 de apartamente şi spaţii comerciale pe str. Ion Căianu, nr. 2-4.

Dezbaterea de faţă a fost a doua pe această temă, fiind organizată la Primăria Bistriţa. Având în vedere faptul că cetăţenii nu au fost înştiinţaţi, la prima adunare nu s-a prezentat absolut nimeni, motiv pentru care acum, persoanele adunate la Primărie depăşeau capacitatea sălii de şedinţe.

Ce îi nemulţumeşte pe oamenii prezenţi la dezbatere

Potrivit oamenilor, aceştia sunt nemulţumiţi de construcţia blocurilor a căror înălţime este mai mare decât prevede Planul Urbanistic General, din zona în care regimul este numai de construcţii individuale pentru care locatarii au amenajat din finanţe personale racordurile la utilităţi.

”Se cere modificarea PUG cu un PUZ nou cu care noi nu suntem de acord din cauza condițiilor de trafic, a rețelelor de utilități care nu sunt dimensionate pentru a mai duce încă 350 de apartamente câte vor să facă, plus că am înțeles că noua conducere a Primăriei își dorește să nu se mai construiască blocuri în zona de case.

Noi vrem să se respecte regulile de urbanism și să nu mai existe o junglă urbană cum am fost avut în municipiu. Vrem, de asemenea să nu mai fie municipiul pe harta știrilor cum am fost cu pârtia, cu veverițele sau cu alte lucruri. Vrem să intrăm în normalitate. Dacă sunt reglementări să se respecte. E un paradox aici. Discuția aceasta e în 2019, am făcut demersuri, am strâns semnături și problema s-a tranșat atunci de către Primărie.

Am rămas suprinși că s-au reluat discuțiile pe același subiect. Credeam că problema s-a închis. Observăm că e o presiune a dezvoltatorilor imobiliari pe politic. Terenurile s-au tot scumpit, e un teren cu utilități într-o zonă bună sigur că e o tentație pentru dezvoltatori. S-ar putea face case, dar au plusat și vor să facă blocuri cât mai înalte”, a spus un reprezentant al proprietarilor de case din zonă.

Printre nemulţumiţi se numără şi fostul consilier, Marian Iliş

”Nu mi se pare normal ca noi, oameni de bună credință, care ne-am cumpărat terenuri să ne ridicăm case să ne trezim acum cu blocuri, cu astfel de construcții care nu respectă nici următoarea subzonă. E o discuție atât tehnică, cât și civică. Persoana care a cumpărat terenul știa ce se poate construi acolo și acum vine și forțează lucrurile ca să-și maximizeze profiturile.

Dacă era un om simplu nici nu se punea în discuție acest PUZ. I se spunea: astea sunt regulile de urbanism, aici este limita, până aici poți construi, atât teren poți să ocupi, dar nu e om simplu”, a spus Marian Iliș.

Persoanele prezente la dezbatere susţin că în spatele proiectului imobiliar de faţă s-ar afla tot dezvoltatorul Marius Negrea, cel care a primit o condamnare penală într-o primă instanţă din cauza faptului că pe strada Crinilor a construit un bloc mai înalt decât prevedeau normele de urbanism.