Ion Şandru afirmă că din cauza faptului că sunt private, mai mult de o sută de străzi din judeţul Bistriţa-Năsăud pentru care s-a realizat proiectarea în vederea extinderii reţelei publice de apă şi canalizare, au fot retrase de la finanţare. De asemenea, acestea nu sunt eligibile nici prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM).

Ion Şandru: „Poate Primăria Bistrița nu a avut nici interes”

”Pentru Bistrița am făcut un studiu pentru extinderea rețelelor de apă și canal pe 138 de străzi și, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), s-au aprobat 33 sau 34 pentru că celelalte străzi nu sunt în domeniul public și le-am proiectat degeaba. Pe alte programe, cum a fost ISPA, nu a interesat pe nimeni acest aspect. Acum a fost condiționalitate să fie domeniul public.

Pe străzile respective nu vor putea face rețele cu toate că noi am fi vrut pentru că nu ți-e totuna să ai consumator în municipiu sau în nu știu ce sat la marginea județului. Pe acest program nu se mai poate obține finanțare. Părerea mea este că ar fi trebuit cineva să meargă pe străzile respective și să facă un tabel. E drept că, din discuțiile pe care le-am avut la Primăria Bistrița – și au durat câteva luni de zile – am fost întrebați: Păi noi să mergem? Dar cine să meargă? Cetățenii respectivi nu plătesc impozite și taxe? Măcar încercau.

Ca să vină toți cetățenii de pe o stradă și să zică că sunt de acord e mai puțin probabil. S-a întâmplat și asta, dar în urma unei discuții între mine și o persoană cu care colaboram pe partea electrică și care voia să aibă canalizare pe strada pe care locuia. I-am spus să facă un tabel cu toți cetățenii de pe stradă că vor să predea strada la domeniul public, a făcut și noi am prins documentația pentru extinderea canalizării și pe acea stradă.

Poate Primăria Bistrița nu a avut nici interes să treacă prea multe străzi în domeniul public fiindcă odată făcută trecerea, strada trebuie asfaltată, întreținută”, a spus Ion Șandru, managerul companiei Aquabis Bistrița, pentru Timp Online.

Ar putea rămâne bani în POIM, însă cu o condiţie. Care este aceasta

Conform spuselor lui Şandru, nu este exclus ca în POIM să mai rămână totuşi o oarecare sumă de bani, însă acest lucru va fi posibil numai în eventualitatea cazului în care se vor realiza economii în program, aşa cum s-a întâmplat şi pe POS Mediu, când Aquabis a făcut reţele în 19 localităţi.

”Ar fi bine ca oamenii și actuala administrație să se mobilizeze pentru a trece străzile în domeniul public fiindcă s-ar putea ca din economii să se mai poată face investiții”.

În anul 2019, Primăria Bistriţa a organizat o campanie de informare a cetăţenilor rezidenţi ai străzilor private, de pământ, cu privire la fatpul cp instituţia nu este în măsură să efectueze lucrări de investiţii din bani publici decât pe acele drumuri care ţin de domeniul public. De asemenea, tot în perioada aceea au fot amplasate şi o serie de panouri de informare specifice.