Bitcoin a depășit valoarea de 40000 de dolari pe unitate

Bitcoin s-a tranzacționat vineri până la 41.973 dolari, potrivit datelor Coin Metrics. Creșterea din acest an este de peste 40%, criptomoneda fiind pe cale să înregistreze a doua cea mai bună săptămână după decembrie 2017, relatează Mediafax.

Ultimele tranzacții ale zilei bursiere s-au făcut la 40.590 dolari, în creștere cu aproximativ 4% față de joi.

Moneda Bitcoin este subiectul unor analize și discuții fără precedet, am putea spune, la nivel mondial. Creșterea spectaculoasă a valorii criptomonedelor a atras atenția investitorilor instituționali, care o consideră un potențial activ de refugiu, asemănător aurului.

Mai mult, strategii de la JPMorgan au declarat recent că Bitcoin ar putea atinge 146.000 de dolari pe termen lung, întrucât concurează cu aurul ca monedă „alternativă”, contribuind fie și indirect la credibilitatea Bitcoin. Un ajutor indirect și un lobby incredibil a făcut și Paypal pentru Bitcoin anunțând încă de anul trecut că clienții săi vor putea să folosească criptomonedele pentru a face achiziţii la 26 de milioane de comercianţi din reţeaua sa din anul 2021.

Ideea refugiului în Bitcoin ca acoperire împotriva inflației a continuat să câștige atenție în rândul investitorilor, pe fondul stimulentelor fără precedent din partea guvernelor din întreaga lume pentru a aborda criza coronavirusului, dar analiștii au susținut că o astfel de acțiune ar putea duce la creșterea inflației.

Există însă și sceptici

Scepticii, precum brokerul american de acțiuni Peter Schiff și economistul Nouriel Roubini, nu se lasă însă înduplecați. Ei consideră Bitcoin drept un activ speculativ fără valoare intrinsecă și o bulă de piață care ar putea exploda la un moment dat. Și într-adevăr puterea în creștere a Bitcoin constă doar în cererea foarte mare de pe piață.

Bank of America a lansat marți o notă numind bitcoin „mama tuturor bulelor”, cu un grafic însoțitor care arată cum creșterea spectaculoasă a monedei virtuale se compară cu alte bule ale pieței, cum ar fi boom-ul „dotcom” de la sfârșitul anilor 1990 și bula imobiliară din SUA de la mijlocul anilor 2000, menționează sursa citată.