Evoluția Bitcoin în 2020-2021

Evoluția Bitcoin a surprins întreg mapamondul în luna decembrie, ca de altfel pe întregul an 2020, după ce a depășit praguri incredibile într-un mod succesiv. În condițiile în care economia mondială a fost afectată de către pandemia coronavirus, jucători importanți de pe piețele internaționale s-au gândit să se reorienteze, fie și numai parțial, către criptomonede. În special Bitcoin, care ocupă 70% din cota pieței monedelor virtuale, a devenit deosebit de atractivă și în mare măsură cererea deosebit de mare a făcut ca valoarea acesteia să crească de peste 3 ori într-un interval relativ scurt.

La începutul anului 2020 avea o valoare de 8000 de dolari pe unitate, în primăvara lui 2020 scâzând la 4000 dolari pe unitate și existau chiar temeri că moneda virtuală se va prăbuși curând cu cel puțin 20-30% din valoarea sa. În toamna lui 2020, Bitcoin a început să se aprecieze și curând a atins cote pe care nici cei mai optimiști nu le puteau estima. La 20 decembrie 2020, Bitcoin a atins pentru prima dată valoarea de 20000 și doar în câteva zile a urcat la 25000 (25 decembrie) și 28000 (28 decembrie 2020). Investitorii internaționali au fost deosebit de entuziasmați, dar atât ei, cât și specialiștii menționau că totuși moneda este volatilă și poate înregistra căderi importante. La 2 ianuarie 2021 însă a fost anunțat noul record al Bitcoin care este de domeniul fantasticului. Bitcoin a depășit valoarea de 30000 de dolari pe unitate.

Bitcoin – implicații economice internaționale

Specialiști din domeniul economico-financiar și bursier au început să semnaleze influențele internaționale pe care le exercită și menține Bitcoin și refugiul, fie și temporar, pe care moneda virtuală îl oferă unor investitori dornici de profit rapid în vremuri deosebit de încordate și de tulburi pentru economia internațională. Au fost constatate importante investiții chineze și americane în Bitcoin, iar rivalitatea chino-americană a mai deschis o pagină și în acest plan.

Anthony Scaramucci, fondatorul fondului de investiții Skybridge Capital, a investit foarte mult în Bitcoin, dar chiar și el avertiza săptămâna trecută investitorii să fie atenți la moneda virtuală. Anthony Scaramucci a declarat pentru CNN Business că Bitcoin mai are loc de creștere, dar că este un bun volatil și este o investiție riscantă. ”Are tendința să se prăbușească. Este așteptată o corecție, iar acestea pot fi violente”. În același timp, PayPal a anunțat că clienții săi vor putea să folosească criptomonedele pentru a face achiziţii la 26 de milioane de comercianţi din reţeaua sa din anul 2021.