Cea mai cunoscută criptomonedă, Bitcoin, a scăzut semnificativ vineri, iar propunerile noului președinte ale Statelor Unite ale Americii de a taxa câștigurile cetățenilor bogați au generat un adevărat val de vânzări de-a lungul SUA.

În ultimele 24 de ore, moneda a reușit să scadă cu aproape 8 % și a ajuns la 48.144 dolari. De săptămâna trecută și până acum, criptomonedat a reușit să înregistreze un declin de 25 %. La un moment dat, valoarea unei monede ajunsese la aproape 64.000 de dolari, scrie CNBC, citat de Ziarul Financiar.

O altă criptomonedă, cum ar fi Ether, a scăzut cu 12 %, ajungând la 2.211 de dolari. XRP, a cincea cea mai mare criptomonedă a suferit un declin de aproape 20 %.

Altfel spus, rezultatele scăderii valorii criptomonedelor a ,,șters” peste 200 de miliarde de dolari din valoarea întregii piețe.

Taxe mai mari pentru bogați

Președintele SUA, Joe Biden, are în plan să dubleze taxele pe câștigurile de capital până la 39,6%, ducând totalul taxelor până a 43,4% după corelarea cu actuala taxă pe veniturile din investiţii.

Anul acesta, Bitcoin-ul a avut o creștere de 66 %, în timp ce Ether a înregistrat o creștere de 200 %. Compania patronată de către Elon Musk, Tesla, împreună cu compania de de operaţiuni de plată din mobil Square au cumpărat împreună aproape 1,7 miliarde de dolari în Bitcoin.

CEO-ul Kraken, Jesse Powell, avertizează că guvernele din toată lumea vor începe să combată folosirea criptomonedelor.

Recent, Secretarul Trezoreriei SUA Janet Yellen şi preşedintele Băncii Centrale Europene Christine Lagarde au tras semnale de alarmă cu privire la modurile în care sunt utilizate criptomonedele pentru spălare de bani, terorism financiar şi alte activităţi ilegale.

Reamintim că de la începutul anului 2021, Bitcoin a reușit să înregistreze o creștere de 66 %, ajungând până la 64.000 de dolari. În ultimele 24 de ore, valoarea criptomonedei a scăzut la 48.000 de dolari. Totodată, tot mai multe guverne din lume încearcă să oprească folosirea criptomonedelor.