„Este Sărbătoarea Neamului şi a fiecăruia dintre noi, care iubim România, simţindu-ne fii responsabili de prezentul şi de viitorul ei! Sărbătorirea Zilei Naţionale ne readuce, aşadar, aminte şi în acest an de înaintaşii noştri care la 1 decembrie 1918 au proclamat unirea Transilvaniei cu Regatul României. Rezoluţia Unirii, rostită de Fericitul Episcop şi Cardinal Iuliu Hossu, străbate secolul care a trecut, răsunând în conştiinţe şi insuflând în inimile românilor de astăzi recunoştinţă, solidaritate şi speranţă. Ziua Naţională a României ne vorbeşte despre solidaritate şi speranţă! Numai împreună putem zidi în continuare Ţara noastră pe temelia puternică a credinţei şi a moralităţii”, a spus Cardinalul Lucian.

Înaltul prelat a adăugat că această convingere este mai cu seamă necesară astăzi, când pandemia bulversează viaţa şi afectează profund relaţiile interumane, economia şi întreaga societate.

„Câte drame şi câtă suferinţă! Îi purtăm în inimă şi în rugăciune pe toţi cei încercaţi, dar şi toate persoanele din sistemul medical sau administrativ implicate în tratarea bolnavilor şi în combaterea pandemiei. Statura unei societăţi este măsurată prin modul în care ştie să fie aproape de persoanele aflate în dificultate. Faptul că trebuie să păstrăm distanţa fizică, nu ne împiedică să ne apropiem sufleteşte de Dumnezeu şi între noi”, a mai spus cardinalul.

„Istoria ne învaţă că Dumnezeu nu-şi părăseşte poporul! Să nu uităm că Marea Unire s-a petrecut la puţin timp după încheierea Primului Război Mondial, care a marcat omenirea prin suferinţe inimaginabile! Cu toate acestea, românii au găsit resursele spirituale pentru a edifica unitatea, iar durerile naşterii României Mari au fost copleşite de bucuria împlinirii”, a arătat înaltul prelat greco-catolic.

El a conchis că, în numele Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, îl roagă pe Mântuitorul Isus Hristos să „binecuvinteze poporul român, să-i descătuşeze energiile creatoare pentru a lăsa generaţiilor viitoare o Românie unită, demnă şi liberă”.