Proprietarii de case, peste o sută la număr, rezidenţi în zona străzii Ion Căianu din Bistriţa, respectiv respectiv str. Compozitorilor, Dinu Lipatti, Darius Pop, Uverturii, Adrian Pintea, Muzicii, Corneliu Botoș, Sergiu Celibidache și Constantin Brăiloiu, s-au pus pe strânsul de semnături pentru a bloca construirea unor blocuri de şase etaje cu peste 350 de apartamente.

În cursul zilei de miercuri, reprezentanţii oamenilor care se opun construcţiilor vor avea o discuţie cu administraţia locală, la sediul Primăriei Bistriţa.

Informare inexistentă

Conform spuselor oamenilor, aceştia nu ar fi fost informaţi cu privire la organizarea dezbaterii publice de la Primăria Bistriţa referitoare la Planul Urbanistic Zonal conform căruia ar urma să fie aprobată construirea blocului în cauză. Proprietarii revoltaţi susţin că habar nu aveau de clădirile care ar trebui să apară în vecinătatea acestora, motiv pentru care contestă ridicarea blocurilor.

Informaţiile oferite de către oameni pentru timponline.ro, spun că utilităţile ar fi subdimensionate în zona respectivă din cauza faptului că fiecare şi-a asigurat, pe bani personali, conducta de apă şi canalizare.

”Eu când mi-am cumpărat terenul, am plătit celorlalți să mă pot racorda la gaz. Nu a fost proiectată nici rețeaua de apă, nici cea de canalizare, nici gazul nici măcar pentru câte case sunt, cu atât mai puțin pentru blocuri.

Ei vor acum să racordeze șase blocuri cu 350 de apartamente la această rețea? Aici nu a fost niciodată zonă industrială, ci câmp, teren agricol. Doar un depozit a fost, cumpărat de ei, dar atât”, a declarat proprietara unei case.

Inexistenţa unei infrastructuri rutiere, o altă problemă

Un alt proprietar susţine faptul că alt motiv pentru care nu doresc apariţia acestor blocuri, este faptul că pur şi simplu în zonă nu este implementată o infrastructură rutieră adecvată pentru atât de mulţi oameni.

”Când o să apară sute de mașini de la cele 350 de apartamente cum vom mai ieși de pe stradă ca să mergem în oraș? Noi ieșim direct în față la Dedeman.

Proiectanții au zis că putem ieși toți pe stradă, iar dacă nu putem să mergem pe la Viișoara sau pe la Sigmir, adică să ocolim. Dacă pe stradă apar în plus 350 de apartamente înseamnă 600-700 de mașini.

Nu poți avea o sinfgură mașină când ai servicii separate. Nu zice nimeni să nu construiască, dar nu șase etaje cum au făcut peste apă. Ce noimă are ca, într-un cartier de case, să ridice blocuri cu șase etaje? Care este Planul Urbanistic al orașului? Care e logica? De ce nu fac într-o anumită zonă numai blocuri? Nu zice nimeni: fă parter cu două etaje. Dar să pui 350 de locuințe pe un hectar și ceva? În oraș sunt puține intrări.

De ce nu rezolvă mai întâi rețeaua de drumuri și apoi să facă alte blocuri? Și cu complexul de blocuri de la ISU e la fel. E o străduță micuță care iese în Împăratul Traian, iar dimineața și după-amiaza e dezastru. Nu se poate intra și nici ieși”, a mai zis sursa citată.

„Nu mi se pare logic ca eu să ocolesc și să merg prin Viișoara ca să ajung în oraș”

Cu privire la crearea unui nou acces de pe Compozitorilor și Dinu Lipatti către şoseaua de centură, aceasta a menţionat că ”singurul drum care e proiectat să iasă spre Sigmir ar fi trecut exact prin fața casei doamnei arhitect șef Monica Pop”:

”Terenul acela este îngrădit. Doamna Monica Pop tergiversează și întârzie fiindcă o deranjează să se facă pe acolo acces spre Sigmir. Ea locuiește pe George Enescu, paralelă cu strada noastră, dar are ieșire la Atlantisul nou pe Sigmirului. Mai au ieșire și pe la vechea țeavă de gaz.

Deci ei au pe unde ieși, noi, nu. Porțiunea aceea de ieșire dinspre Compozitorilor spre Sigmir – proiectată să fie drum – e de fapt îngrădită, fiind un teren cu bălării fiindcă doamna Monica Pop a reușit să blocheze proiectul.

Drumul nostru iese sub pasarela de la Sonovil. Nu mi se pare logic ca eu să ocolesc și să merg prin Viișoara ca să ajung în oraș că-și construiește domnul 350 de apartamente”.

Invitaţi de Primărie să-şi susţină punctele de vedere

Nemulţumirea oamenilor a determinat Primăria Bistriţa să îi chemat în cursul zilei de miercuri la ora 16:00 pentru a-şi exprima gândurile cu privire la situaţia de faţă.

”Vom merge acolo și vom spune că suntem de acord cu investiția dacă se fac blocuri decente, parter cu două etaje, nu 350 de apartamente pentru că nu duce zona, nici canalizarea, nici gazul, nici circulația.

Nu zice nimeni să nu se dezvolte orașul. Uite, de exemplu, în spate la Mya s-au făcut case cuplate, câte 4-5 apartamente într-un șir, e ca un complex de locuințe.

E foarte frumos, decent, nu are nimeni treabă, nu 350 de apartamente și nu știu câte spații comerciale. Efectiv nu duce zona și infrastructura stradală”, a mai spus reprezentanta oamenilor din zonă, nemulțumiți de proiectul imobiliar.