După ce mai mulţi locatari au modificat blocurile în care locuiesc fără ca administraţia locală să „îi deranjeze”, lucrurile s-ar putea modifica, conform spuselor primarului Ioan Turc.

Mai exact, înfăţişarea acestora ar putea fi schimbată în situaţia în care administraţia locală va convinge Ministerul Dezvoltării să aloce bani naţionali pentru reabilitarea termică a acestora.

”E vorba despre blocuri care au probleme să fie incluse în programe europene pentru că oamenii au construit balcoane la parter inclusiv pe domeniul public, deci există probleme de legalitate. De bani europeni nu te poți apropia dacă sunt probleme de legalitate, dar pe bani naționali consider că și aceste blocuri pot să intre în programul de reabilitare.

E un program național de reabilitare energetică a blocurilor vechi de locuințe. 22 de blocuri vor fi reabilitate cu bani de la Ministerul Dezvoltării”, a spus primarul Bistriței.

Identificare unor soluţii optime

Având în vedere faptul că există bani şi pe PNRR şi pe noul exerciţiu financiar al Uniunii Europene, edilul a subliniat că asociaţiile de proprietari urmează să primească adrese pentru a intra în program.

”Pe de altă parte, vom încerca să identificăm noi soluții tehnice, nu neapărat polistiren. Sunt și alte soluții poate mai scumpe, dar mai bune. Dorim să rezolvăm și problema acoperișurilor. Sunt o mulțime de acoperișuri cu internit, toxic, interzis în UE. Numai în România și Ucraina mai vezi așa ceva”, a declarat Turc.

Ioan Turc impresionat de Braşov

Cu privire la modul în care vor fi zugrăvite, acesta a afirmat faptul că decizia ţine de cei care înţeleg urbanismul la un nivel superior.

”Mi-a plăcut ce am văzut la Brașov: bulevarde întregi arată european pentru că nu mai sunt cabluri spânzurate, carosabilul e reabilitat, spațiile verzi și sensurile giratorii arată într-un anume fel, pentru că blocurile din anii 70 au fost reabilitate și vopsite în aceeași nuanță.

Pe toată trama ai aceeași nuanță caldă, prietenoasă, nu ți se streprezesc dinții. E confortabil să privești ce e acolo. Vom face și la Bistrița aceste lucruri. Mai mult, vom încerca să stimulăm intrarea în program a blocurilor aflate pe culoarele de mobilitate pentru ca, la final, când drumul, trotuarul, spațiul verde vor arăta diferit în sens bun și blocurile să arate diferit”, a concluzionat primarul.