Pentru acele persoane care doresc să investească sau să aibă parte de un profit rapid, criptomonedele reprezintă o opţiune tot mai atractivă.
În acest, Banca Naţională a României a transmis un comunicat prin intermediul căruia trage mai multe semnale de alarmă cu privire la riscurile acestui tip de investiţie.
„BNR atrage atenția că, în opinia sa, acestea continuă să reprezinte active speculative, foarte volatile și extrem de riscante, ce au un potențial ridicat de a genera pierderi financiare la nivelul investitorilor.
Deși, potrivit opiniilor Autorității Bancare Europene, riscul de utilizare ilicită a monedelor virtuale se menține ridicat, au fost create premise pentru administrarea acestuia.
Astfel, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale sunt obligați, începând cu 15 iulie 2020, să se conformeze prevederilor Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv în ceea ce privește cerința de a fi autorizați sau înregistrați de Ministerul Finanțelor, prin Comisia de autorizare a activității de schimb valutar”, se arată în comunicatul BNR.
Criptomonede şi procesul de reglementare
Mai mult, la nivelul Uniunii Europene, procesul cu privire la reglementarea acestor criptomonede, precum şi a furnizorilor de servicii în legătură cu ele, a fost demarat, iar momentan, sunt efectuate o serie de negocieri între statele membre pe baza propunerii de Regulament elaborate de Comisia Europeană privind piața criptoactivelor.
„Reglementările administrate de Banca Națională a României nu conțin prevederi care să interzică instituțiilor de credit să ofere servicii de cont furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorilor de portofele digitale.
Instituțiile de credit au obligația de a se conforma prevederilor Legii nr.129/2019, respectiv de a aplica măsurile de cunoaștere a clientelei și de administrare a riscurilor în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului și ținând cont de riscurile la care se expun ca urmare a prestării de servicii de cont de plăți pentru aceste entități, prin adaptarea politicilor interne de risc și a capacității de administrare a riscurilor pe baze obiective și proporționale”, mai transmite Banca Națională.
Proiect legislativ adoptat de către Guvern
În cursul lunii precedente, Guvernul României a adoptat un proiect de lege cu privire la sancţionarea săvârşirii anumitor fapte legate de criptomonede. Potrivit proiectului, acestea ar putea fi incluse în Codul Penal, iar astfel, sancţionate cu închisoarea.
Totodată, proiectul mai prevede şi definirea termenului de criptomonede, iar în momentul actual, acesta se află în Parlament urmând să fie dezbătută şi să urmeze procesul legislativ.