Răspunsul primarului de la Cluj-Napoca vine în contextul în care consilierul local USR-Plus, Sergiu Hossu, a ridicat problema locuitorilor din Valea Fânațelor. Peste 250 de case au fost construite fără autorizație, unde trăiesc aproximativ 600 de oameni, dintre care 100 sunt copii.

Edilul de la Cluj a avertizat că la capătul procesului aflat în instanță, oamenii își vor pierde casele deoarece urmează să fie demolate. Boc s-a arătat ,,iritat” de faptul că oamenii au construit casele ilegal.

„Vă întreb pe dumneavoastră ce se poate face și vă dau contextul general. Cum să pui nume la o stradă care nu este legală? Cine poate să dea un nume oficial unei chestiuni care este ilegală? Cum să extindă primăria serviciile de salubritate pe o stradă care este ilegală și se află în procedură de desființare la tribunal?

Cum să plătești din banii tuturor clujenilor ca cineva să facă curățenie sau să deszăpezească într-o zonă aflată în afara legii. Cine construiește ilegal, ar trebui să se gândească la aceste probleme înainte ca un consilier local să meargă apoi să le plângă pe umăr. Lege e una pentru toți, aceasta este realitatea, iar noi nu putem acționa în afara cadrului legal”,  a declarat primarului Emil Boc.

Un nou plan urbanistic pentru intravilanul Clujului

Emil Boc a mai declarat că a trimis în repetate rânduri poliția locală în zona unde au fost construit casele ilegal. El a mai susținut că nu va susține și încuraja comportamentul ilegal de construcție.

Evident, va fi un nou Plan Urbanistic General după ani și ani, câte or fi în picioare. Vor avea un cadru legal când se va extinde intravilanul Clujului. Noi avem încă un intravilan enorm neconstruit, care nu are utilitățile realizate încă. Cum să te gândești că noi putem investi bani într-o zonă de extravilan, care nu este legală.

Eu nu voi susține și nu voi încuraja nici un fel de comportament ilegal de construcție. Le recomand tuturor să se gândească întâi la lege. Nimeni nu este mai presus de lege și eu nu am cadru legal prin care să pot rezolva problemele enumerate de dumneavoastră. Transmiteți-le, vă rog, chiar dacă este nepopular mesajul, stați în lege, dragi clujeni”, a declarat primarul Emil Boc.

Arhitecții ce au proiectat casele, amendați

Anca Ciubăncan, consilier PSD, a declarat că arhitecții ce au proiectat casele aici să fie amendați și ,,îngrădiți” de la a mai proiecta clădiri în oraș.

„Legat de această problemă, este o propunere, o idee. Nu s-ar putea ca, pe baza unul HCL, noi să amendăm sau să se regăsească niște soluții de îngrădire a firmelor de proiectare, pentru că ei de fapt încurajează construcția abuzivă a acestor clădiri. Ei sunt părtași la ce se întâmplă acolo” a declarat Anca Ciubăncan.

Primarul Emil Boc a luat în calcul realizarea unei ,,liste a rușinii”, privind arhitecții care au dat avize favorabile construirii ilegale a caselor în Valea Fânațelor.

În schimb, așa cum am început o listă a rușinii cu firmele care nu și-au îndeplinit obligațiile legale, să facem o listă a rușinii și a arhitecților care au promovat proiecte de construcție în afara intravilanului. Știm din start că este ilegală”, a conchis edilul de la Cluj.